Svindel og humbug med frimærker

På Den filatelistiske Højskole 7. oktober holdt Søren Chr. Jensen et foredrag om svindel og humbug. Der findes steder, hvor det stadig går hedt til med at snyde postvæsnet, og det er i England.  Engelske dagligmærker med Dronning Elisabeth findes i millionvis og har fundet vej til mange kilovarer som god fyld. En overgang solgtes endda hele sække med dagmærkeafklip fra England til fordel for velgørende organisationer. Det sker sikkert stadigvæk, men er mig ikke bekendt. Skulle man komme over en stor mængde af disse dagligmærker brugt efter år 2000, så er der muligheder for fund. Led specielt blandt Machin mærkerne.

Det gode fund er falske frimærker, som har været et kolossalt problem for England. Nedlæggelsen af posthuse har flyttet salget af frimærker ud i kiosker, og hvilken kioskejer kan modstå et tilbud om at få frimærker til ½ pris, som kan sælges til fuld pris? I kiosker er det hovedsageligt hæfter, der sælges, og det er her fra falsknerierne stammer. Den stadige strøm af nye frimærker har desuden gjort det svært både for samlere og også for postbude at holde styr på, om det nu er et nyt mærke eller en forfalskning.

England har gjort meget: Særlige takninger, fosforstriber, et baggrundsmønster på mærkerne, der lyser op og har en efterglød efter belysning med ultraviolet lys, men samlere påstår, at det er lige så nemt at finde falske mærker som at klø sig et vist sted.

De tidlige forfalskninger er nemme at kende, idet de har en bølgelinjetakning og ikke noget, der ligner normal perforering. I de senere år har forfalskerne fundet ud af at lave baggrundsmønstret, så det ligner det ægte og endda trykt med det fluorescerende blæk. Takningen ligner også til forveksling. Det er brug af forkerte ord, dato eller årstal i baggrundsmønstret, der adskiller dem fra de ægte, men det kan ofte være meget vanskeligt at se.

Skulle man komme i besiddelse af en sådan massevare med engelske dagligmærker, så brug et par aftener på at finde de falske, for de sælges nu til gode priser, modsat de ægte. Er verden ikke forunderlig? God jagt.

af/Otto Kjærgaard

  

Englands dagligmærker med Elisabeth er et eldorado for at finde falske mærker.
De tidlige forfalskninger med bølgeformet takning er nemme at spotte,
men det er værre, hvor det er uregelmæssigheder i baggrundsmønstret,
som fx her, hvor der skulle være dato/årstal, men i stedet står der MAIL.
Somme tider staver de endda forkert og så står der MSIL.

Om Erik Sørensen

Se også

Medlem af Dansk Filatelist Forbund

Blandt organiserede samlere under Dansk Filatelist Forbund har der ofte i klubber ved generalforsamlinger været …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED