Bureaustempler – spændende samleområde

I de gode gamle dage havde man bureauvogne koblet til de danske tog, og de største af dem var et regulært postkontor, der kørte med i togstammen. Som postkontor havde de også deres egne stempler, et yndet samleområde for stempelsamlere og helt nødvendigt område for hjemstavnssamlere af områder, hvor der var togstrækninger.

Til forskel fra almindelige brotypestempler kan man let genkende dem på, at de i stedet for et klokkeslæt som sidste led i broens tekst, så et der et T og et nummer. Det er rutenummeret og med de rette værktøjer, kan man endog se om toget kørte den ene eller den anden vej. Nogle af disse togstempler er i øvrigt uhyre sjældne og svære at finde. Og apropos rette værktøj: Bibelen på dette område er et tobindsværk, skrevet af Svend Hovard tilbage i 1995, han tobindsværk: De Danske Jernbanebureauer og deres Stempler, hvor bind 1 omhandler Øerne og bind 2 omhandler Jylland.

På Dansk Posthistories facebookside kan man se disse to bind udbudt til 400 kr. for begge bind, en uhørt lav pris for disse uundværlige bøger. I skrivende stund er der kun 3 stk. tilbage til salg og hele salgsbeløbet går til støtte for Dansk Posthistorisk Selskab. Ved forsendelse kommer der porto oven i. Man kan også kontakte undertegnede, hvis man vil erhverve bøgerne. De er skrevet på dansk, selv om det er et tysk forlag, der har udgivet dem.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED