Hvilken service!

Jeg har et eksponat, som har været vist en del gange. De sidste 4 gange har eksponatet opnået 88 point på såvel nationale som nordiske udstillinger, og jeg havde egentlig besluttet mig til ikke at vise det igen. Man kan blive træt af at få det samme at vide flere gange. Nogle bekendte i USA, som jeg har korresponderet med og været sammen med flere gange, spurgte mig, om jeg ikke ville vise det i USA, da de aldrig havde set et eksponat med Ocean Letters. Det skete her i foråret efter jeg havde fået optaget en artikel i det amerikanske forbunds medlemsblad om emnet. Da jeg er medlem af det Amerikanske Forbund var det blot at melde mig til en af deres nationale udstillinger. De mente godt, jeg kunne starte direkte på en national udstilling med mine bedømmelser fra Norden/Danmark uden først at skulle kvalificere mig gennem en klubudstilling først.

Jeg meldte mig til en national udstilling. Efter at de havde accepteret eksponatet, blev jeg kontaktet af den dommer, der var hovedommer på mit eksponat. Han forklarede, at da han ikke havde bedømt en sådan samling før, ville han gerne bede om en scanning af mit eksponat, så han kunne forberede sig. Det sendte jeg naturligvis. Et par dag derefter kontaktede han mig igen. Han havde nu læst min synopsis – man skal lave en synopsis, hvis man vil udstille i USA. Han havde problemer med et par kilder, jeg havde opgivet i min synopsis, og spurgte, om jeg kunne være han behjælpelig med at sende en kopi eller scanning af de kilder, han ikke kunne få fingre i. Det sendte jeg naturligvis også, da han derved måtte være klædt ordentligt på til at bedømme mit eksponat.

Dernæst ventede jeg spændt på at få mine 88 point igen, igen. Stor var min overraskelse, da de kunne meddele, at jeg havde fået Stort Guld, juryens Special Award og The GPS Reserve Grand Award. De bedømmer mig bekendt ikke efter andre kriterier i USA på nationale udstillinger end i Norden/Danmark, da de skal følge FIPs regler. Med denne dommers forberedelser, kan der vel ikke være tale om et fejlskud? Jeg synes, det er en meget fornem service, jeg har været udsat for.

Af Otto Kjærgaard

Et stort tillykke fra djursfilateli.dk til Otto Kjærgaard med det flotte resultat.

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

En kommentar

 1. Henrik Mouritsen

  Hej Otto,

  Tillykke med resultatet. Stort guld i USA gives for 90 points eller mere.

  Du skriver, at de i USA dømmer efter FIPs regler. Det er ikke rigtigt. I USA dømmer de IKKE efter FIP’s regler, men deres helt egne! USA er et af de meget få lande i verden, der ikke anvender FIPs regler på nationale udstillinger. De har også mange klasser, som ikke findes andre steder (e.g. FDC), Open Philately findes ikke i den form, der dømmes på FIP udstillinger, og traditionerne varierer en del fra de europæiske. Deres opfattelse af tematisk filateli og Open Philately er f.eks. ca. 20 år bagefter udviklingerne i Europa. Til gengæld har de mange pensionerede dommere, som har tid til at forberede sig helt fantastisk på at dømme bestemte eksponater, hvilket lyder til at have været tilfældet med dit eksponat. Det er selvfølgeligt dejligt, når det sker.

  Den gang, jeg udstillede i USA, var det kun på den store årlige “finaleudstilling”, der hed “The Great American Stampshow”, at man specielt kunne betale for også at få en bedømmelse efter FIP’s regler. Om det stadig fungerer sådan, ved jeg ikke.

  Med venlig hilsen
  Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED