Nye frimærker i 2022

I de gode gamle dage blev hele det næste års frimærkeprogram fremlagt for det følgende år i oktober/november måneder. I disse tider er det lidt en hemmelighed, hvad der kommer, bortset fra temaerne og antallet af mærker – næsten.

Udgivelsesdatoerne er 3. januar (10 mærker + miniark), 19. maj (5 mærker + miniark) og 21. september (5 mærker + miniark) i alt 20 frimærker og 3 miniark, som kan have et eller flere mærker. Desuden kommer et prestigehæfte, en årbog og en årsmappe. Dermed holder man sig til samme antal udgivelser som de sidste mange år, men det bliver dyrere, for det ser ud til, at et brev op til 50 g. frem over skal koste 12 kr. og udlandsbreve 36 kr.

Motiverne spænder vidt. I januar er det ordsprog og astronomi og udseendet af disse mærker er offentliggjorte. Miniarket er i anledning af Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum. Udgivelserne i maj er med sagn og myter (miniark) og en serie med markante kvinder. Årets sidste blive er miniark og fem frimærker med indenrigsporto, og her er motiverne endnu ikke bestemt. Her er man henvist til at følge udgivelserne på https://www.postnord.dk/siteassets/pdf/filateli/frimarkeprogram_2022.pdf.

Der har bl.a. på facebooksider været diskussion om PostNords udgivelse af miniark, hvor nogle mener, at der udgives for mange og kun for at ”hive penge op af samlernes lommer.” Jeg forstår ikke helt den klage, for der er ingen købetvang hos PostNord, og man kan undlade at købe disse miniark, hvis man føler sig snydt, og så koncentrere sig om at samle de regulære frimærker. Der må være en del samlere, der synes disse miniark er attraktive, for hvis det ikke var tilfældet, så ville PostNord ikke udgive og sælge dem. Skulle vi ikke lade folk samle, som de synes bedst om – nogle på almindelige mærker, nogle på miniark?

En ting er sikkert, der sendes nu så få breve med frimærker, at de bliver fremtidens sjældenheder, og oplagene på frimærkerne er i dag så utroligt små, at for den tålmodige, der samler disse i dag, vil der være gevinster at hente i fremtiden. Prøv bare at finde en forsendelse med hvert af de nye frimærker – en der ikke er sendt af en samler – det vil blive utroligt svært.

Af Otto Kjærgaard

Således ser frimærkerne ud, der udgives 3. januar med ordsprog og astronomi. Der kommer også et miniark, men udseendet er endnu ikke offentliggjort. Som det ses på de pålydende værdier, så må der komme en portoforhøjelse.


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

En kommentar

  1. Tak for en god gennemgang. Har I nogen idé om, hvornår vi ved noget om det samlede udvalg af 2023 frimærker?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED