Nu er det jul igen

Julen har traditionelt været tiden, hvor man skriver flest hilsner – desværre sendes de nu mest som e-mails og SMSer, og dem er det ikke meget posthistorie i. På facebooksiden ’dansk posthistorie’ kan man se et fænomen, som tidligere blev meget brugt af dem, der sejlede i den store verden, især søfolk, når de skulle sende julehilsner hjem.

Man sendte en telegrafisk besked via kortbølgeradioen til en dansk telegrafstation, og denne hilsen blev udskrevet på specielle juleradiobrevkort, som så blev sendt med posten i en kuvert. DFDS lavede også disse juleradiobreve, hvis man telegraferede til en af deres både i rutefart mellem Aahus/Aalborg – København eller Esbjerg – Harwich. Som kan se af julekortet på facebooksiden ’dansk posthistorie’, forestillede julekortet det år Kronborg. Ikke særligt julet, og det gælder også for DFDSs ”julekort”, at det er svært at se, at de skulle være lavet til den højtid.

Ideen til at lave disse juleradiobreve er ikke en dansk opfindelse. Det var det Marconi ejede telegrafselskab ’British Wireless Marine Service’, der allerede i 1927 fandt ud af at udvikle nogle meget julede radiobreve. Ikke kuverterne, de blev sendt i, men den indvendige telegrafblanket. Her fik julehyggen alt det, der kunne klemmes ud af den engelske julehygge. De er væsentlig mere julehyggede end nogen af de mange danske og DFDDs fremstillede radiobreve. Se blot et par af eksemplerne her – de er de lige til at få julefornemmelser af.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED