Når sandheden skal frem

Det er sjældent, at virksomheder reklamerer meget åbent og ærligt og siger ikke bare sandheden, men hele sandheden. Den tanke strejfede mig, da jeg stødte på en kuvert med et frankostempel fra Varde Bank fra 1987. Teksten i stemplet lyder: VI TRÆFFER HURTIGE FRISKE BESLUTNINGER I VARDE BANK.

Det viste sig at være særdeles sandt – faktisk lidt for hurtige og lidt for friske beslutninger. I 1993 gik banken fallit efter store ejendomsspekulationer og vokseværk til at være Danmarks 9. største bank. Jeg kunne ved samme lejlighed se en aktiepost forsvinde som dug for solen. Jeg burde have været advaret.

Banken blev grundlagt i 1872 af købmand af direktør C. Cohn. Den velanskrevne købmand Søren Thomsen valgtes som bogholder og kasserer, og da C. Cohn i 1874 flyttede til Sverige rykkede Søren Thomsen op som direktør. Han bedrog banken vha. fingerede lånebeviser og veksler for 273.284 kr., et betragteligt beløb i 1885. Så gik banken konkurs for første gang. Det vidste jeg ikke, da jeg købte en aktiepost i dem, men nu ved jeg, at hurtige, friske beslutninger måske ikke er det bedste fundament for en bank.

Tekst-maskinstempler og frankostempler plejer ellers ikke at være så sanddru som Varde Banks. I 1973 fik Grindsted et tekst-maskinstempel med teksten: BESØG GRINDSTEDEGNEN – EN REN FORNØJELSE. Onde tunger påstod, at det var den daværende borgmester og formanden for turistforeningen, der under et møde i Rotary, hvor postmesteren også var til stede, bragte ideen på banen. Det er nok onde rygter, men postmesteren fik bestilt stemplet, som blev brugt i de 13 efterfølgende år, hvor så end ideen kom fra. Set i bagklogskabens klare lys med det fokus, der har været på byen, så kan man ikke sige, at de ruttede med sandheden.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED