Når man nu er i god tro

Det viste kort fra Vejle til USA er afstemplet 13.juli 1906 og sendt til USA. Ejeren har ganske korrekt slået op i sin taksttabel og fundet ud af, at et postkort til udlandet kostede 10 øre at sende – og det havde det i øvrigt gjort siden 1875. Således mente han at være i god tro.

Straks sætter postvæsnet stemplet UTILSTRÆKKELIGT FRANKERET, endda to steder, og et T stempel, som angiver, at der skal opkræves en efterporto hos modtageren. Bag blyants kradset kan man se, at det drejede sig om 12½ centimer.

Postkort var ikke almindelige at sende til udlandet på den tid, da de var et ret nymodens fænomen, og man havde ikke ensartede regler for behandlingen af postkort indskrevet i de internationale postkonventioner. USA havde specielle regler for to delte kort. Indtil 11. juli1 907 tillod man i USA ikke todelte brevkort, hvor der var skrevet på frimærkesiden til almindelige postkortpris. Hvis man sendte sådan et kort, skulle der frankeres, som om det var et brev, så det danske postvæsen har handlet, som de skulle, for et brev kostede 20 øre, som i dette tilfælde er korrekt porto.

Ved ankomsten til Vancouver 27. juli har man tilsyneladende ladet nåde gå for ret og streget de 12½ c. ud, måske fordi man allerede havde set så mange postkort, der var fejlfrankeret, og ikke længere syntes, det var sjovt at ulejlige modtageren med en lille opkrævning. Peter Olsen fik sit kort uden ekstra betaling pga. af, at USA’s postvæsen var large. (ok)

Siden 1875 havde det kostet 10 øre at sende postkort til udlandet, så det kan forekomme uforklarligt, at dette kort er sat i efterporto. Det skulle det, men modtageren slap formodentlig for at få pungen op af lommen.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED