Irland med kontroversiel udgivelse

Irlands postvæsen fik ørene i mediemaskinen, da de 5. oktober udgav et mærke med Che Guevara. Han var måske ikke en af Guds bedste børn, men blev og bliver stadig af mange latinamerikanere set som en frihedshelt, fordi han var med til at befri Cuba for diktatoren Batista i 1959.

Che blev født i 1928 og blev henrette 9. oktober 1967 i Bolivia, hvor han var faldet i et baghold, da han forsøgte at lede et oprør mod René Ortuño. På Cuba er han stadig en helt, men især mange cubansk-amerikanerne ser på ham som en massemorder.

Hvorfor udgiver Irland nu et mærke med en argentinsk født marxist? Af to grunde: For det første var han søn af en ingeniør med irske rødder, og for det andet er portræt motivet lavet af den irske kunstner Jim Fitzpatrick efter et forlæg fra et foto af Alberto Korda. Denne plakat sælges vist stadig og har vel næsten opnået ikonisk status.

Mange protesterede over, at man ville hædre en mand som ham med et mærke, men den omtale har det irske postvæsen nok ikke fortrudt, for mærket er allerede udsolgt.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED