Frimærker fra Folkeforbundet

Hvis man samler Schweitz i perioden mellem de to verdenskrige, kan man finde almindelige schweiziske mærker overstemplet Societé des Nations, som vist på illustrationen. Kortet er stemplet i Geneve og har også i stemplet teksten Societé des Nations.

 Societé des Nations blev på dansk kaldet Folkeforbundet. Det blev stiftet 25. januar 1919 efter 1. Verdenskrig som en del af Versailles Traktaten. Inspirationen kom fra USA’s daværende præsident Woodrow Wilson, og forbundet havde i sine velmagtsdage, dvs. i 1934, 55 medlemslande, men besynderligt nok blev USA aldrig medlem.

Hensigten var at arbejde for fred, internationalt samarbejde, nedrustning, hjælpe flygtninge og andet humanitært arbejde. Danmark var også medlem indtil besættelsen i 1940, og desværre må man sige, at Folkeforbundet trods de fine hensigtserklæringer ikke opnåede noget særligt vigtigt og ikke kunne forhindre de senere katastrofer. Officielt blev det opløst i april 1946, men overførte sin målsætning til FN.

Disse overstemplede mærker udgør en lille niche i den schweiziske posthistorie. Som stemplet røber lå deres hovedkvarter i Geneve. Der blev foretaget overtryk af flere omgange og på over et halvt hundrede forskellige mærker, hvor nogle er ret fremkommelige prismæssigt andre ret dyre. Forsendelser ses af og til. Disse mærker er en salgs forløbere for de senere FN mærker.

Dette helt almindelige schweiziske frimærke (måske ikke helt så kønt og samleværdigt) bærer overtrykket Societé des Nations og er faktisk en forløber for FN frimærkerne, som er mere kendte.

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED