Ak hvor forandret

Det er de fleste bekendt, at der sendes færre og færre breve i Danmark. I 2009 blev der sendt 985 millioner breve. I 2018 var dette tal faldet hele 73% til 265 millioner breve. Postnord er lige blevet bevilliget et ekstra beløb, for at holde uddelingen af breve i gang, og det er nok ikke det sidste beløb, der skal kastes den vej.

For frimærkesamlere er det mest uhyggelige, at kun en brøkdel af de 265 millioner breve var forsynet med frimærker. Når man ser på oplagstallene for de sidste års udgivelser, så vil en kuvert med en del af disse frimærker – især dem, der ikke er blot 1. vægtklassesbreve – være regulære sjældenheder i fremtiden.

Lad os skrue tiden tilbage til 1840, hvor verdens første frimærke blev trykt efter et mislykket forsøg fra Mulready på at få solgt sine fortrykte kuverter – helsager, som samlere vil kalde dem. Hvis man slår op i The Encyclopædia of British Empire Postage Stamps opgiver de antallet af Penny Black og Penny Red til at være 20.699.858.040, og Google angiver det første mærke – Penny Black – til at være udkommet i et oplag på 68.808.000. Disse tal er ret svimlende, men skal selvfølgelig ses i forhold til at Penny taksten holdt i mange, mange år, nemlig fra 1840 til 1918.

Med oplagstal på 200.000 eller derunder, som ikke er ualmindeligt for nyere danske frimærker, så er det et spørgsmål, hvad der bliver det mest sjældne af de to afbillede kuverter om 100 år. Hvilket et, der forbliver det pæneste, er der vel ikke meget diskussion om. (Penny Black kuverten kan i skrivende stund købes på Ebay for £125).

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED