Fra tiden uden inflation

Når man kigger på andre landes postale foreteelser, kan man ikke lade være med at tænke: Har vi noget tilsvarende? En samler tilsendte mig det afbillede dokument med tre almindelige svenske mærker – 25 øre i alt – og det undrede mig, hvad de tre frimærker lavede på et sådant dokument.

Som kan se, er det en opkrævning fra forsikringsselskabet Valkyrien med en opfordring til at betale 55,06 kr. i gebyr på en forsikring. Det forklarer slet ikke de 25 øre, men det gør det røde stempel nederst til venstre, som man må formode er benyttet af postkontoret i Stockholm, som også har afstemplet frimærkerne.

Det røde stempel har ordlyden: En med förestående lika lydande handling år denna dag i original/avskrift avsänd av (udfyldt med: Valkyrian) assureret/ rekommenderad försändelse n:r (udfyldt med 5556) till (udfyldt med: navn og adresse). Altså en postal kvittering for at dette brev er en kopi af en original, som er sendt til vedkommende. Der må have været en del af disse kvitteringer, siden man ligefrem lader fremstille et stempel. Taksten for, at en postembedsmand læser begge breve igennem og konfirmerer, at indholdet i begge dokumenter er enslydende, er 25 ører.

Mig bekendt har vi aldrig haft en lignende service i Danmark, men korrigeres gerne, hvis andre har mere viden om dette, end jeg har, og slet ikke noget, hvor vi ville bruge almindelige frimærker. Gebyr- eller portomærker ville være mere nærliggende.  Denne kvittering er fra 1934, og faktisk eksisterede denne service i Sverige fra engang i 1870erne til 1935, og i hele den periode var taksten 25 øre – fra tiden uden inflation.   

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Hans Urbak)

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED