Ukendt gebyr 2

Knapt var blækket tørt på den lille artikel om ”Ukendt gebyr” i Sverige, hvor man for 25 øre kunne få en bekræftet kopi af sit afsendte brevs indhold, før en samler reagerede og fortalte mig at det har vi også haft her i kongeriget.

Det illustrerede dokument er venligst udlånt af Erik Sørensen, som har styr på posthistorien, og han kunne også huske sine kilder, nemlig Beretning om Virksomheden, hvor der står:

BERRETNING OM VIRKSOMHEDEN 1917-1967 – BIND 1 – SIDE 236

Bekræftelse af indhold.
Afsenderen af et anbefalet brev eller af et brev med angiven værdi kan ved forsendelsens indlevering på et
postkontor eller en postekspedition få en afskrift eller en ekstraktafskrift af et dokument, der ønskes fremsendt i forsendelsen, forsynet med indleveringsposthusets bekræftelse af, at et ligelydende dokument er afsendt til adressaten i den pågældende forsendelse. Gebyret for bekræftelsen fastsattes i 1919* til 10 øre for hver 20 linjer af dokumentet eller – ved en ekstraktafskrift – af den del af dokumentet, som denne omfatter, og skal forudbetales.
Gebyret blev fra 1. maj 1955 forhøjet til 50 øre pr. 20 linjer eller del deraf og fra 15. marts 1962 til 1 kr. pr.  20 linjer eller del deraf.

*gældende fra 1/7 1919

Så skulle den ged vist være barberet. Tak til Erik for udlån af illustration og yderligere oplysninger om dette fænomen, som vist sjældent er vist i eksponater.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED