Flyulykke med dansk islæt

Ifølge David Feldmans seneste nyhedsbrev så er værdien af det viste frimærke £15.000. Det er en slat for et ubrugt frimærke, og det er da også overtrykket, der betinger den formidable pris. Mærket kaldes 1919 Hawker Air Post 3c brown, opkaldt efter Løjtnant Harry G. Hawker, tidligere testpilot for Sopwith flyene og hans navigatør løjtnant Kenneth M. Grieve. De ville forsøge at vinde de £10.000, som Daily Mail havde udsat som dusør til dem, der først fløj fra Newfoundland til Irland på under 72 timer.

Hawker og Grieve fløj afsted om eftermiddagen 18. maj i 1919 fra Newfoundland. En fejl i kølesystemet fik motoren til at overophede, og selv om Hawker forsøgte at løse det ved at slå motoren fra og dykke for derefter at genstarte motoren, så spruttede maskinen så meget, at de måtte finde en anden løsning, især da de også opdagede, at de var blevet blæst 150 miles ud af kurs og var 800 miles fra Newfoundland. 

Hvad gør man så? Hawker ledte efter en skibsrute på Atlanterhavet og evt. et skib. Efter to timer fandt de et, landede på vandet og blev taget ombord. Skibet var det dansk dampskib Mary. Skibet var på vej fra Mexico til Pentland Firth i Skotland.

Alle var overbevist om, at Hawker og Grieve var omkommet under forsøget, for det danske skib havde ingen radio ombord. At de var i live gik først op for omverdenen, da skibet ankom til Skotland 25. maj, og kong George inviterede straks Hawker og Grieve til Buckingham Palace og gav dem en medalje.

Det var ikke det eneste lykkelige ved historien, for flyvningen blev foretaget med en Sopwith B-1 fra 1. Verdenskrig, og den type fly var beregnet til at kunne lande på vand. Det havde Hawker ikke testet, men nogle uger senere fandt man flyet og dermed også den medbragte postsæk flydende på havet. Kuverterne var vandskadede, men både post og fly blev reddet.

Det ret almindelige frimærke blev overtryk af postmester J. A. Robinson. Han overtrykte 200 mærker, og de har alle hans signatur på bagsiden. 95 af dem blev sat på kuverter, 18 var defekte og blev destrueret, så der er kun 87 postfriske tilbage – dvs. egentlig kun 86, for et af mærkerne sidder i afdøde Dr. Elizabeths kongelige samling, så det er nok ikke til salg.  Gad vide, hvad en kuvert med mærket koster?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED