Datoforvirring og sløv padde

Posthistorikere kigger på stempler. De kigger meget på stempler. Selv de stempler, de fleste ville kigge med ligegyldighed hen over, bliver nøje studeret. Maskinstempler er vist ikke det mest studerede, men der kan findes små sjove overraskelser. Se bare det illustrerede kort.

Frederik bor i Kolding og skriver til sin fætter i Korsør. I teksten beklager han, at han ikke er ret god til at få sig taget sammen til at skrive. Han er tilsyneladende heller ikke ret god til at huske at sende sine kort, når de endelig er skrevet.

Han har dateret kortet 31/7-1914. Enten er postvæsenet sløvt – hvilket det næppe var dengang – eller også mener han, at afsendelsen kan vente en fjorten dage yderligere med at få kortet. Måske er det krigen – som han nævner i teksten – der har fået ham til at glemme. Postvæsenet er lidt forvirret over hvilken dag, ja endda år, det er, at han sender brevet. I stemplet til højre mener de, at det er 14/8-1913, men i stemplet til venstre er det 14/8-1914.

Hvis vi går ud fra at stemplet til venstre er retvisende, så har han haft kortet liggende 14 dage, og den stakkels postembedsmand, der skulle indstille stemplemaskinen, må have fumlet i det og haft andet i tankerne. 14 august kan have været en varm dag. Da det var en fredag, kunne han måske allerede rent tankemæssigt være gået på weekend – selv om dengang arbejdede længe om lørdagen.

Kortets forside er et ret trivielt prospektkort, Kolding – Elvighøj, dem finder der sikkert ret mange af, men ikke med samme sjove bagside.

(Illustration udlånt af Søren Chr. Jensen)

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED