Den sande posthistoriker

En samler købte afbillede sørgekuvert til sin samling af sørgebreve, bl.a. fordi der ikke findes mange sørgebreve fra Italien. Da samleren er en sand posthistoriker, undersøger han naturligvis brevet og undrer sig, da han konstaterer, at det ikke er sendt fra Italien, men fra Konstantinopel, som i dag ligger i Tyrkiet, og at brevet er stemplet i 1920. Stemplet er desuden et militærstempel, og af bagsiden kan man læse, at det er afsendt fra Marineschule – Halki.


En posthistoriker vil staks spørge: Sluttede 1. Verdenskrig ikke i 1918? Under Den første Verdenskrig blev der 30. august 1918 aftalt våbenhvile mellem Det Ottomanske Rige og Ententemagterne. Denne kom til at vare til 24. juli 1923. Man forhandlede sig ganske vist til en fredsaftale i Sevres den 10. august 1920, men den blev ikke godkendt af det Ottomanske Parlament, men gav tvært imod anledning til den tyrkiske uafhængighedskrig, ledet af general Kemal Mustafa-senere kaldet Atatürk. Den endelige fredsaftale kom først i Lausanne den 24. juli 1923.

Efter våbenhvileaftalen rykkede franske besættelsestropper ind i Konstantinopel den 13. november 1918. Dagen efter kom de engelske tropper og nogen tid efter de italienske, der fik et mindre område syd for Konstantinopel, bl.a. Prince øerne i Maramarhavet, hvor den ottomanske flådes træningsbase lå. Denne var under krigen ledet af den tyske generalløjtnant Wilhelm Böcking.

All e de tre besættelsesstyrker havde deres eget feltpostkontor, hvor igennem international post fr a deres kontrollerede områder blev afsendt. Så et hurtigst besøg på et par auktionssider, så kan der hurtigt findes kuverter fra de to andre besættelsesmagter med eget feldpostkontor og den gode posthistoriker har en flot samling af de internationale postkontorer i Konstantinopel efter 1. Verdenskrig og fået fortalt en lille stykke spændende posthistorie.

Hvis man udvider samlingen til et større område, vil man finde massevis af udenlandske postkontorer i hele området langs den tyrkiske kyst, da man ikke stolede på det lokale postvæsen.

Af Otto Kjærgaard (illustrationer udlånt af Svend Bek-Pedersen)

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED