Udvidet posthistorie – social posthistorie

I efteråret 2023 besøgte Chris King (med hustru) Højskolen i Hornslet. Som så ofte før fik vi et fremragende foredrag og en af Kings pointer var, at man måske ikke længere skulle kigge så snævert på bedømmelsesregler, men inddrage mange flere historiske aspekter i samlingerne. Han stillede blandt andet spørgsmålet: Hvorfor kan man ikke inddrage oplysninger om afsender og/eller modtager?

At det kunne give anledning til fortællinger, som måske kunne blive til en hel novelle eller roman fra en forfatter, kunne fx eksemplificeres ved illustrerede kuvert, som er en ret almindelig 30 øres kuvert fra 1961.

Først og fremmest må man beundre afsenderens omhu ved med maskinskrift i den røde firkant at skrive: ”Hvis adressaten ikke findes bedes brevet ikke videresendt men tilbagesendt med eventuel ny adresse.” Hvis den røde firkant også er lavet på skrivemaskinen, må man sige, at det er godt ramt. Det må næsten være en kvinde, og det er det sikkert, for brevet er fra et sagførerkontor, og i 1961 tror jeg ikke den mandlige sekretær var opfundet endnu.

Når man vender brevet om, er det fra sagførerne (brødrene? far/søn?) Demant i Vejle. Som man kan se på forsiden, fandt man ikke gårdejer Peter Frandsen i Vorbasse. Nu var Vorbasse i 1961 ikke verdens største by – selv om man havde Vorbassemarkedet – så posten har derfor ifølge instruksen returneret brevet og venligst delt af sin viden ved at skrive ”Rejst herfra til Plougslund, Billund”, en ret lille flække sydvest for Billund.

Her kunne en nærmere undersøgelse af den stakkels gårdmand være interessant. Havde han lavet noget ulovligt? Skyldte han penge? Kunne han ikke betale terminen? Faderskabssag? Havde han arvet en million fra et ukendt familiemedlem i Staterne? Havde han anlagt sag mod en, der havde bedraget ham? Kun fantasien sætter grænsen for det, der måske er en opmuntrende/tragisk historie.

Her kunne en forfatter måske skrive en ret interessant historie om, hvad der er et ret trivielt brev betragtet ud fra almindelige posthistoriske kriterier: ”Brev fra Vejle til Vorbasse returneret med ny adresse påskrevet bagsiden. Takst 01.07.1952-15.03.1962 30 øre”. End ikke stemplerne kan give anledning til dybsindige posthistoriske analyser, men måske kunne historien bag brevet være ret så saftig. Kunne det ikke være interessant at se en samling med interessante afsendere og/eller modtagere og deres historie? Hvem laver den?

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Perforering af frimærker

De første frimærker i verden var ikke perforeret med takker. Postmestrene måtte selv finde saksen …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED