Ting tager tid, især i diplomatiet

De to viste kuverter er fra Trieste. Det er et meget samleværdigt område, da dets historie er lang og meget omskifteligt. I frimærketiden tilhørte området først det Østrig-ungarske kejserrige, som fik en brat afslutning i 1919 efter 1. Verdenskrig. Så blev det til provinsen Istrien og kom under Italiens vinger. Jugoslaviske partisaner angreb området i det nordøstlige Italien i slutningen af 2. Verdenskrig. 2. maj 1945 blev Trieste befriet af allierede styrker, og man skabte et frit territorium med underskrivelsen af Parisertraktaten fra 1947 bestående af to zoner – og det er her, de to kuverter kommer ind i billedet.

Zone A blev administreret af Allied Military Government og derfor overtrykket AMG (brevet til Holland). Nedenunder står der VG, som står for Veneza Giulia, som er det oprindelige navnet på området i det nordøstlige Italien. Disse overtrykte italienske frimærker blev brugt frem til 1. oktober 1947 (Parisertraktaten), hvor man nedenunder trykte FTT, som står for ”Free Territory Trieste”.  Brevet til Tyrkiet med disse frimærker er sendt 23 dage efter, de blev taget i brug.

Zone B blev kontrolleret af Yugoslav Military Government. De indførte i 1949 overtrykte jugoslaviske frimærker, men ophørte med det i 1954, for 26. oktober 1954 overgik Zone A til at være en del af Italien, og Zone B blev en del af Jugoslavien. Med i handelen fik Jugoslavien også tre mindre byer.

Som sagt tager alting sin tid, for den omtalte traktat blev først ratificeret af Italien og Jugoslavien i 1974 – 20 år senere, så diplomatiets mølle maler langsomt, og så skulle der ikke igen gå over 20 år, før der var rav i den i det hjørne af verden.

Af Otto Kjærgaard


Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED