Ny stor hæder til Otto Kjærgaard

De fleste kender nok Otto Kjærgaard som fast skribent her på djursfilateli, og som medlem af bestyrelsen for Djurslands Filatelistiske Højskole.
Men mest er han nok kendt for sit mangeårige arbejde som redaktør af Dansk Posthistorisk Tidsskrift, der er medlemsblad for Dansk posthistorisk Selskab, hvorigennem han i årenes løb har formidlet dansk filateli af enhver art.

Men mange kender ham også som forfatter af flere bøger:
Censuren i Danmark 1940-47 sammen med Anker Bloch Rudbeck 2004, 146 fortællinger fra frimærkernes verden 2011, 151 nye og 146 gamle fortællinger fra frimærkernes verden 2017, Hæfter vedrørende Grønlands Posthistorie (De grønlandske posthistorikere), Grindsted og underlagte postekspeditioners Posthistorie 2013 Grønlands Posthistorie før 1959.

For sit store arbejde inden for formidlingen af dansk filateli modtog Otto Kjærgaard i 2014 Danske Filatelisters Fællesfonds Æreslegat og i 2016 blev han tildelt Danmark-Medaillen, og sidst men ikke mindst fik Otto i 2022 i forbindelse med afholdelsen af ’POST 22’ tildelt DFF’s guldnål og blev dermed optaget i kredsen af æresmedlemmer indenfor DFF.
Mange vel nok også vide at Otto er ivrig samler at ’Radiobreve’, som han også har skrevet flere indlæg om både her på hjemmesiden og i forskellige danske tidsskrifter.
Men ikke kun læsere i lille Danmark har fået glæde af hans store viden indenfor dette samleområde.
På det seneste har han også fået udgivet en artikel i ’The American Philatelist’ der er USA’s forbundsblad, og hvor artiklen netop er blevet kåret som den bedste artikel i et enkelt år, og er i den forbindelse blevet hædret med ’Barbara Mueller 2022 Award – The United States Stamp Society/Barbara Mueller Award’:

The USSS/Barbara Mueller Prisen uddeles til forfatteren af den bedste artikel i et enkelt år i The American Philatelist, som er det amerikanske forbunds månedlige medlemsblad.

Prisen er opkaldt efter en af de mest prominente medlemmer, forfatter or redaktør, æresmedlem Barbara K. Mueller. Blandt hendes mange titler og meritter kan nævnes, at hun er et af medlemmerne i Hall of Fame, forbundets forfatterforening og tidligere modtager af the Luff Ward for fremragende filatelistisk forskning i 1956. I 2007 stiftede det amerikansk forbund prisen for at promovere forbundet, dets mål og service for de 28.000 medlemmer.

I sin begrundelse for tildelingen af prisen skriver komiteen (her oversat til dansk)
Barbara Mueller 2022 Award
The United States Stamp Society/Barbara Mueller Award 
2022 Mueller Award 
– Otto Kjærgaard

Otto Kjærgaard er pensioneret cand. mag fra Aarhus Universitet med fagene engelsk, kunsthistorie, design og vejledning. Han har samlet og udstillet Grønlands posthistorie, ocean letters og nogle lokale danske samlinger. Kjærgaard er forfatter til flere bøger, specielt om posthistorie, og forfatter til talrige artikler i tidsskifter og på nettet. Han er for øjeblikket redaktør af tidsskiftet Dansk Posthistorisk Tidsskrift. Han har modtage mange priser, herunder Danmark Medaljen, den fineste pris i Danmark inden for filatelien og er æresmedlem af Dansk Posthistorisk Selskab.

Kjærgaards artikel – ”Ocean Letters” – trykt i to afdelinger i februar og april numrene i 2021 i The American Philatelist beskrev trådløs telegrafi, en opfindelse som kombinerede radio med postvæsenet for at fremme hastigheden på kommunikationen fra skibe til land og omvendt. Medens Kjærgaard arbejde med et katalog om ocean letters, viste han er overblik over emnet og viste et righoldigt udvalg af ocean letters. I første del gav Kjærgaard en introduktion og forskellige aspekter om emnet, så som historien bag de største telegrafselskaber, der var involveret. I anden del blev fortællingen afsluttet ved at vise eksempler fra mindre selskaber, det sparsomme materiale fra Stillehavet og ocean letters død i Danmark.

Et ocean letter kan bedst beskrives som en beskeds der morset fra et skib til et andet skib, som er på vej i havn. Meddelelsen skrives ned på det modtagende skib på specielle formularer – afhængigt af hvilket telegraf selskab som har installeret radioen og dermed har deres egen telegrafist ombord. – skrevet på specielle helsager eller helsagskuverter, som kunne foldes eller direkte sendes som brev. Telegrafisten, styrmanden eller purseren på de modtagende skibe bringer brevene til et posthus ved ankomst til havn, får dem frankeret og sendt gennem det almindelige postvæsen. Så et ocean letter er først sendt trådløst over telegrafen mellem to skibe for dernæst at blive sendt som almindelig post. Derfor kan breve fra engelske, tyske, franske, hollandske selskaber være frankeret med frimærker fra et hvilket som helst land over hele verden som har en havn.


 Her fra djursfilateli og Djurslands Filatelistiske Højskole skal der også lyde et stort tillykke med den velfortjente hæder til Otto Kjærgaard.

Af Erik Sørensen

Om Erik Sørensen

Se også

Grønlands frimærkeafstemning og program

Samtidig med at Grønland annoncerer sit program for 2024, annoncerer de også, at det er …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED