Mon historien kan gentage sig?

Der tales stadig om, at Trump måske vil blive præsident igen ved næste valg. Hvad nu, hvis han er for belastende for det republikanske parti, så de opstiller en anden. Vil han så starte sit eget parti og alligevel prøve at blive valgt. I så fald kan historien gentage sig fra 1912.

Disse tre var præsidentkandidater i 1912: William Howard Taft (Republikaner, 50 c mærket), Woodrow Wilson (Demokrat $1 mærket), og Theodore Roosevelt, der var præsident fra 1901 til 1909 og nu igen ville have en ny periode (30 c mærket). Han stillede nu op for The Progressive Party, da han ikke kunne få Republikanerne til at nominere ham, selv om han var Republikaner. Nu var gode råd dyre, for hvad ville der ske, når en Republikaner og en tidligere Republikaner stillede op? Ville det splitte stemmerne, så Wilson vandt?

Man var klar over faren og Republikanerne udsendte nogle fortrykte kort, med tiltryk – IMPORTANT – vigtigt. 

I teksten advarer man mod at stemme på Roosevelt, for det vil være en stemme på Wilson. Desuden advares mod Demokraternes politik, især deres økonomiske politik, hvilket bliver illustreret med, hvor ødelæggende de har været, når det gælder prisstigninger. Det viser på kortets bagside med en sammenligning af priserne fra 1893-97 og så de næsten fordoblede priser i 1912.

Republikanerne burde have holdt på Roosevelt og hældt Taft ned ad bordet. Hvad skete der? Wilson fik 435 valgmænd ved valget, Roosevelt 88 og Taft 8, så denne gang kunne en række helsager ikke forhindre at stemmerne blev splittet mellem de to Republikanere. Tilsammen fik Roosevelt og Taft omkring 7,5 millioner stemmer mod Wilsons 6,2 millioner, men på grund af det særlige valgsystem i USA, hvor ”the winner takes it all”, blev Wilsons sejr kæmpestor.

Kunne man tænke sig et lignende scenarie ved næste amerikanske præsidentvalg?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED