Macrons Marianne

Frankrig har ingen konge eller dronning. Dagligmærker er derfor uden royale portrætter, men i stedet bruges Marianne, som er symbolet på republikken. Den første Marianne sås i et maleri af Delacroix med titlen ’Friheden fører folket’ med en barbrystet kvinde med trikoloren i forgrunden. Et ikoniske billede af den franske revolution, men først malet i 1830.

Hver gang der kommer en ny præsident i Frankrig, får han lov til at vælge det nye dagligmærke med Marianne. Birgitte Bardot og Catherine Deneuve har fx været forlæg til frimærkerne.

Macron har igen vist sig fra den lidt anderledes side end sine forgængere ved sit valg af frimærke. Han har valgt en fransk-engelsk gadekunstner til at lave sin Marianne, nemlig Yseult Digan. Macron kalder sin version af Marianne ’den engagerede Marianne, forankret i det 21. århundrede og som kaster sig engageret ind i samtidens sager’.

Ved præsentationen afsløredes en 15 meter høj udsmykning lavet af Digan med frimærkemotivet på en endevæg på et socialt boligbyggeri i Perigeux, tæt på stedet, hvor Frankrigs frimærker trykkes. Kvindeportrættet på frimærket er udvalgt blandt en række portrætter af kvinder, som har det til fælles, at de er opvokset på statsdrevne hjem for forældreløse.

Mon vi også engang får et frimærkemotiv på et murmaleri? Bare for at vise, at de findes endnu, nu da vi ikke ser dem på kuverter mere.

Af Otto Kjærgaard

Du kan på denne 3 minutter lange video se afsløringen af det 15 m høje gavlmaleri

 

 

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED