Wituland – det kender vi alle

Under den store Verdensudstilling i New York i maj-juni 2016, blev der afholdt en auktion med udelukkende store verdensrariteter. Mange utroligt sjældne og sjældent sete objekter skiftede hænder for store priser,

Det tyske auktionsfirma Christoph Gärtner udbød en kuvert fra Wituland til €20.000, som ikke blev solgt. Undertegnede havde ingen anelse om, hvad Wituland var, eller hvor det skulle ligge, hvilke flere adspurgte heller ikke vidste.

Google kan oplyse, at det er et 300 km2 stort område på den nordligste kyst af det, der i dag er Kenya. Brødrene Gustav og Clemens Denhardt tog dertil i 1882 og fik den derboende sultan til at stille sig under tysk beskyttelse. Denhardt brødrene fik ejendomsret til omkring 60 km kyst. I 1885 blev det et tysk besættelsesområde – en kort fornøjelse, for i 1890 forlod tyskerne området, og det blev en del af det, vi kender som Britisk Østafrika.

Brødrene Denhardt nåede at få lavet et enkelt frimærke, som kunne bruges fra 1889 til juli 1890. Michel katalogiserer det kun som enkeltmærke og på klip, så derfor var det selvfølgelig noget af en sjældenhed at kunne sælge et helt brev på raritetsaktionen i New York. Tilsyneladende var der for få, der samler Witu, siden det ikke blev solgt – eller måske for få, der lige havde €20.000 plus omkostninger sidst på måneden.

Af Otto Kjærgaard 

Dette brev fra Wituland forsøgtes solgt på en auktion i New York, men forgæves. Måske kan det skyldes ukendskab til, hvor Wituland egentlig ligger.

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED