Kryptofrimærker

Med den dalende postmængde ser det ud til at nogle postvæsener helt ser ud til at opgive at lave frimærker, men i stedet bliver en slags bankvirksomhed.

I Ordbog over det danske sprog defineres et frimærke således:

Fri-mærke,  et. [4(.1); jf. ogs. 6.3] [ˈfr̥i(·)-] mærke, der udstedes og forhandles af staten (i Danmark siden 1851) som betalingsmiddel for postforsendelser samt (jærnb.) for jærnbanepakker (“(jærn)banemærke”), og som anbringes (klæbes) paa forsendelsen ell. (ved postpakker) paa et følgebrev; frigørelsesmiddel. Lov11/31851.§2

Østrig og Holland har vist vejen ved at udstede kryptofrimærker, som det afbillede. NORDFRIM forhandler en række af dem og på deres hjemmeside defineres de således:

Kryptofrimærker
Oplev den nye generation af frimærker. Et kryptofrimærke har ikke kun en fysisk version, men også en digital tvilling. Den digitale version gemmes som et billede på blockchainen og kan her verificeres for ægtheden af frimærket. Det er kun dig som ejer af det enkelte frimærke som også har adgang til den digitale version. Det er muligt at flytte billedet fra en “tegnebog” til en anden og gør det dermed til omsættelige digitale samlerobjekter.

Jeg er ikke sikker på at jeg helt forstår det hele – specielt det med min tegnebog -, men disse mærker falder ikke ind under den normale definition af et frimærke. Dette frimærke fra Østrig er et sådant eksempel og NORDFRIM skriver om det:  Kryptofrimærke med lille, ægte guldbarre på 1 gram 999,9 0/00 guld. Baseret på kryptovalutaen Ethereum. Frimærket kommer med en digital tvilling (NFT). Oplag 1000 stk

Igen er jeg ikke sikker på, at jeg helt forstår, hvad ’Ethereum’ er og en ’digital tvilling (NFT)’, som nok ikke betyder Nordisk Filatelistisk Tidsskrift.

At frimærket nok ikke skal sættes på et brev forstærkes af, at det leveres i en flot gaveæske med forklaring på flere sprog. Prisen er den nette sum af 5.200 kr., og det varer da vist et par dage – selv om vi har stor inflation – hvor det vil passe med en takst. Man kan finde flere kryptofrimærker hos NORDFRIM – også til lidt lavere priser end den viste. Et eksemplar må gerne sendes til mig på et brev, så lover jeg at finde ud af de kryptiske forklaringer, som jeg ikke fatter.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED