Indhold og kryds gør brevet interessant

Det illustrerede brev er ved først øjekast en ret triviel sag – om end et brev i en nydelige størrelse, især til montering i en udstillingssamling. Breve med 4 skilling rød krone-scepter-sværdudgaven findes der mange af og mange af dem er også stemplet i Veile med nummerstempel 76. Ret trivielt. Brevet blev sendt til København og hvis man lukker det op, står der øverst ”Grindsted over Vejle 19-9-66.

Brevet er således slet ikke fra Vejle men fra Grindsted. I 1866 havde Grindsted ikke et posthus, men kun et brevsamlingssted på kroen for korrespondance leveret med dagvognen, der gik mellem Vejle og Varde to gange om ugen. Kromanden, Thomas Poulsen, tog sig af at ordene de postale ting og havde frimærker til salg i et begrænset omfang og senere helsager.

Det må han ikke have haft denne dag, eller Distriktslægen, som er aflederen, må have afleveret brevet et sted på ruten til dagvognen og ikke på Kroen. Det kan ses af at hvis man gennemlyser breve, er der sat et lille kryds under frimærket. Det var den måde landposten, der kørte den omtalte rute i åben vogn, huskede sig selv på at han havde fået 4 skilling i rede penge fra Distriktslægen til betaling for frimærket, og ved ankomsten til Vejle kunne han så betale for frimærket og her kunne de så stemple og sørge for den videre befordring til København.

Af bagsidestemplet kan man se at det er ankommet til København og omdelt dagen efter – ja, de var en del hurtige i 1866 end de er i dag i det kære postvæsen.

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED