Frimærker og krig

Chaco Krigen er nok ikke kendt af de fleste. Krigen blev udkæmpet mellem Paraguay og Bolivia fra 1932-35. Bolivia mistede et sted mellem 50-80.000 døde og havde lidt over 40.000 sårende. Hos Paraguay faldt et sted mellem 35 og 50.000 så, det var en ret blodig krig.

Området man kæmpede om hedde Chaco og ligger i det syd-østlige Bolivia – nord-vestlige Paraguay. Området blev anset for at være ret olie- og mineralholdigt, så der var noget at slås om.

Man havde haft mange skærmydsler lige side 1885 og mange små sammenstød op gennem årene, og et sted, hvor man også kunne føre krig, var på frimærker.


Det begyndte fredeligt 1924 med at frimærke fra Paraguay. Her vises ingen grænse mellem de to lande. Det ændrede sig med en udgivelse i 1927, hvor først en lille del af området blev lagt inden for Paraguays grænsestreg, og med den senere udgivelse tegnede man hele Chaco ind som hørende til Paraguay. Som man kan se, kaldte man det stolt Paraguaysk Chaco (Chaco Paracuayo) og føjede til nedenunder ’var, er og vil blive (vores)’.

Naturligvis måtte Bolivia svare igen, og det skete med det sidste mærke i rækken. Her er Chaco helt inkluderet inden for grænsen og med navnet boliviansk Chaco (Chaco Boliviand). Ikke underligt, at som en følge af de mange småsammenstød, man havde, at det førte til regulær krig. Det blev værst for Bolivia, for Paraguay fik ca. 2/3 af landet tilkendt ved fredsslutningen.

Det er nok ikke kun frimærkekrigen, der udløste den rigtige krig, men det er tankevækkende i en tid, hvor frimærker forsvinder, at man tillagde det budskab, man sendte med frimærkerne, en så stor betydning. Kom ikke og sig at frimærker er uden betydning.

Af Otto Kjærgaard (Tak til Freddy Pedersen)

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED