Få computerens hjælp

Jeg er sjældent på byttedage, men engang, da jeg vovede mig ud på en, faldt jeg over den illustrerede kuvert. Den var billig, men det var ikke derfor, jeg købte den. Faktisk havde jeg noget i min samling, den mindede om, som man kan se på den anden kuvert med et kontorstempel: Sønder Omme Kro.

Det første brev er sendt til Hoven, som ligger lige vest for Sønder-Omme og Filskov ligger lige øst for Sønder-Omme. Brevet, der skal sendes over Filskov er særegent derved, at der under frimærket står 8 øre med blæk, og man kan måske ane stregen fra ’øre’ til højre for mærket, så posten har samlet brevet op på ruten til Sønder-Omme og købt frimærket og fået det stemplet på kroen. Det daterer brevet til efter 1877, hvor brevsamlingsstedet blev oprettet på kroen og før 1903, hvor man fik et stjernestempel.

Kuverten til Hoven er miserabelt stemplet, men gudskelov kan vi i dag søge hjælp på computerne. I en række billedprogrammer kan man skrue op og ned for farver og fjerne dem. Som sagt så gjort og frem trådt det, jeg havde håbet, nemlig Omme og underneden rester af tre bogstaver – formodentlig Kro – og desuden en fjerudsmykning, som det andet brev har under teksten.

Med et billedbehandlingsprogram kan man sætte de to stempler sammen på samme billede, som jeg har gjort på illustrationen og kan dermed konstatere, at det er to forskellige typografier, så de har i perioden fra 1877 til 1903 haft mindst to forskellige kontorstempler, som er blevet brugt til annullering. Det vil nok være lidt kækt at konkludere, at det var et til vestgående, det andet til østgående trafik for brevmængden var meget lille.

Med computerens hjælp fik jeg måske en betydningsfuld sjældenhed, eller ……….?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Grønlands frimærkeafstemning og program

Samtidig med at Grønland annoncerer sit program for 2024, annoncerer de også, at det er …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED