En fandens plet

2017 var Lutherår. I maj måned var der en frimærke- og møntmesse i Löhne i nærheden af Wartburg. Tyskerne laver ofte særstempler ved sådanne lejligheder, og dette stempel ser meget specielt ud: Fanden, en klat, en fjer og et blækhus. Hvad kan de have med hinden at gøre?

Wartburg var den borg ved Eisenach i Tyskland, hvor Martin Luther sad i 1521-1522 mens han oversatte Bibelen til tysk. Hvis man den dag i dag besøger hans studerekammer, vil man kunne se en væg med en blækklat.

Historien er følgende: Mens Den flittige munk sad og skrev med sin fjerpen, kom fanden på besøg om natten. Han kunne tydeligt høre skraben og kradsen. Hvad gør en munk der endda tør trodse Paven og hele den katolske kirke? Han griber blækhuset og kaster det mod Fanden, og han forsvinder naturligvis.

Historien er naturligvis god og noget af en godbid at servere for besøgende på slottet, og så kan samlere nu også lave en samling med Fanden selv.

af/Otto Kjærgaard

Dette tyske stempel med Fanden, en fjer, et blækhus og en klat synes besynderlig, men der er en klar sammenhæng mellem de 4 dele, og Fanden har haft en finger med i spillet.

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED