Hvis dit hoved ikke kender den, så gør den anden ende

Østrig udgiver somme tider almindelige frimærker, selv om de mest er i pressen for mærkelige udgivelser på stof, træ, glas eller snart sagt hvad som helst. I januar udgav de et mærke med tilhørende stempel med Michael Thonet.

            

Det ringer måske ikke så mange klokker hos de fleste, men Thonet har din bagdel næsten med garanti stiftet bekendtskab med. Thonet levede fra 1796 til 1871 og var møbelarkitekt. Hans store gennembrud fik han i 1859. Han eksperimenterede med forskellige måder at lime træ sammen til sine møbler, men fandt ud af, at man kunne dampbøje træ. Et eksempel på en stol med dampbøjet træ ses på frimærket, men i 1859 lavede han ”stol nr. 14” eller cafestolen, som ses på fotoet.

Stol nr. 14 er formodentlig den mest brugt cafestol i hele verden. Den produceres stadig og antallet af stole er nået op over 50 millioner stk. I 1867 vandt han en guldmedalje for den på verdensudstillingen i Paris. Stolen er meget let – nemt for rengøringspersonalet – og også nem at rengøre. Den kan sendes over hele verden da den kunne adskilles og samles i småstykker, så stykkerne kunne sendes i en papkasse. Stolen bruger få materialer og kræver meget lidt arbejdskraft ved fabrikationen, da den er nem at samle. Til gengæld er den ikke så behagelig at sidde i, og det er godt for cafeerne, for så bliver gæsterne ikke siddende så længe, men nye kommer til, og det er godt for omsætningen. Det er lidt forunderligt at et så gammelt design holder nu 150 år senere.

af/Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED