Brokke, brokke, brokke – altid brokke

En forsker burde lave en undersøgelse af, hvorfor der er blevet brokket så meget over frimærkeudgivelser gennem tiderne. Fænomenet er langtfra nyt, men har eksisteret fra de første frimærker. En amerikansk hjemmeside, Inside History, har sågar lavet en top-10 over de frimærker, der har været brokket mest over i USA. Vinderen er lidt overraskende.

På første pladsen kommer et mærke udgivet i 1934 i anledning af Mors Dag. Det lyder fredeligt, men ak og ve. Motivet er en delvis gengivelse af et maleri af James McNeill Whistler’s fra 1873. Når man sammenligner med originalen, som egentlig hedder Arrangement in Grey and Black, No. 1, må man indrømme at beskæringen er noget heftig, for at få maleriet til at passe til det aflange format. Andre klagede over vasen og blomsterne i nederste venstre hjørne, men giver man ikke blomster til Mors Dag? En gruppe professionelle kunstnere mente det var ’..en ødelæggelse af kunstnerens oprindelige maleri, som berøver det meget af dets charme’. Direktøren for Museum of Modern Art, som netop havde lånt billedet fra Louvre til en udstilling, mente at ’hvis Whistler havde været i live, ville han have græmmet sig’.

Det kan absolut anbefales at se det ægte maleri i Frankrig på Louvre, når tiderne tillader det, men også at besøge Inside History’s side, da også andre frimærker på listen er ret overraskende, fx Elvismærket fra 1993, der indtager en niende plads, men alligevel endte med at slå alle rekorder mht. salg med over 500 millioner.

Inside History’s hjemmeside: (https://www.history.com/news/11-most-controversial-stamps-in-u-s-history)

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Filateli og humor

De to begreber synes ofte uforenelige, når man ser med hvilken alvor hobbyen gribes an. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED