Vendt på hovedet eller måske hovedrystende

Det mest berømte og dyreste frimærke vendt omvendt er det såkaldte Jenny mærke, et ark mærker med et midterbillede af flyvemaskinen Jenny flyvende på hovedet i midterfeltet. Det må skyldes god PR, at netop dette frimærke er blevet det mest ikoniske mærke, når man snakker om omvendte motiver. Af Jenny mærket, som der er 50 af, har man stort set styr på dem alle.

I Belgien udgav de i 1911 – lang tid før Jenny – et mærke med Dendermonde bygningen. Her fik man også vendt bygning omvendt i forhold til rammen på nogle af mærkerne. I dag kendes kun 17 mærker med bygningen på hovedet – 15 postfriske og to annullerede. Dette mærke hører absolut til de meget dyre, men kommer ikke i nærheden af prisen på et Jenny-mærke.

USA kan fremvise mange omvendte motiver, dels i, dels uden for en ramme, men heller ingen af disse når op på niveau med Jenny, når det gælder pris og berømmelse.

Faktisk er der mange lande, der kan fremvise omvendte mærker, lavet både før og efter Jenny, men de har ikke tilnærmelsesvis opnået den berømmelse om den ikoniske flyvemaskine, ja mange af dem er ret ukendte for de fleste. Her er et udvalg:

I Danmark kan vi nok ikke fremvise så eklatante bøffer, som de ovenfor viste. Desværre er et af vores omvendte mærker, ja endda et ret gammelt mærke ikke helt blevet lige så berømt som de viste. Det er der nok en del samlere, der græmmer sig over, hvis de skulle sælge, men det skyldes nok, at det er svært at se, at det er omvendt, men måske også fordi vi modsat resten af verden har valgt at sætte motivet rigtigt ind, men vende rammen på hovedet. Sådan er vi danskere bare.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED