Stempelsamlerens bedste redskab

Jeg må med skam bekende, at jeg ikke kommer meget på byttedage. Det skyldes bl.a., at der er så mange af dem, så man næsten ikke kan have et normalt familieliv, hvis man skal besøge dem alle. Engang vovede jeg mig dog afsted og købte den illustrerede kuvert. Ikke det store, ville en del nok sige, og ikke særlig pænt stemplet. Faktisk er det et meget svagt stempel siddende skråt over frimærket.

Alligevel købte jeg den af to grunde. Den er adresseret til Hoven, som ligger tæt på det område min hjemstavnssamling dækker, og for det andet lignede den noget, jeg havde set før, nemlig det andet brev.

Det brev erhvervede jeg for flere år siden, og det er stemplet med teksten SØNDER OMME KRO og et nydeligt filigranmønster nedenunder. Jeg troede, det var det samme stempel, således at det første er gået vestpå fra Sønder Omme på ruten Vejle-Varde til Hoven, der ligger på ruten, og det andet østpå mod Filskov.

Her er et billedbehandlingsprogram på en computer guld værd. Ved at manipulere en scanning af selv ret slørede stempler, kan man ofte tyde dem. Mine anstrengelser var ikke forgæves. Som man kan se på de to manipulerede afbildninger, kommer det utydelige pænt frem. Jo, det var Sønder Omme Kro, og jeg kunne endda konstatere, at det ikke var det samme stempel. Bl.a. er skrifttypen ikke den samme. Brevet er måske ikke så kønt, men det er sjældent.

Sønder Omme Kro var et aflæggersted indtil 1877, hvor det blev oprettet som brevsamlingssted, men først fik et stempel i 1902. Begge breve har et blækkryds under mærket, hvilket plejer at betyde, at det er indleveret på ruten og betalt for, og under opholdet på kroen har der været tid til at få sat frimærker på og så bruge stedets stempel til annullering, så man kunne udlevere brevet længere fremme på ruten og dermed spare ruten helt til Vejle eller Varde for at få det stemplet og så tilbage igen. Diligencens ophold uden for kroen er foreviget på et postkort. To sande, ægte distrikstbreve.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED