Sprogets udvikling

Det danske sprog udvikler sig, og det resulterer i mange nye ord, men selvfølgelig også i at mange ord går tabt. ’Knarvorn’ vil nok ikke blive forstået af ret mange især unge i dag, og der er en genrationsforskel, når man skal definere en bjørnetjeneste – som for den ældre generation er noget grimt, men for den unge generation er verdens bedste tjeneste, man kan give.

Når man ser, hvorledes den afbillede kuvert er adresseret, vil mange unge nok ikke forstå det krænkende i den, men afsenderen har været knarvorn. Brevet er selvfølgelig sendt anonym. Forsiden lyder: Til borgerskabets Rakkerknægt Hans Hedtoft. I den danske ordbog defineres rakkerknægt: Dreng eller ung mand der hjalp rakkeren eller bøddelen” og i overført betydning: ”Person der påtager sig et snavset eller ringeagtet arbejde”.

Som socialdemokratisk statsminister, som Hedtoft var fra 1947 til 1950, er dette brev fra 1948 sendt til ham som statsminister, så mon ikke det har været en yderliggående venstrefløjsaktivist, der har sendt dette brev, som syntes, han var for borgerlig? Den anklage er jo hørt siden fra venstrefløjen om socialdemokratiske statsministre.

Af Otto Kjærgaard

Denne kuvert fra 1948 til statsminister Hans Hedtoft er med garanti ikke kommet fra en sympatisør, men en knarvorn person. Brevet tilhører Andreas Striib

Om Erik Sørensen

Se også

Den, der ager med stude…..

Helt tilbage fra 1700-tallet har det franske postvæsen haft den service, der hedder poste restante. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED