Skizofrene frimærkesamlere

Man kan undre sig over, hvor skizofrene og selvmodsigende samlere kan være. Til egen samling skal man altid have ægte varer, og der kan ikke være tale om provokerede eller arrangerede forsendelser. Nok skal man ikke selv have det, men man kan da godt sælge det til andre, kan man ikke?

Tidligere var det således, at ikke så snart er der tilrettelagt en udstilling, før der blev trykt særkuverter og bestilt særstempler. Det var og er selvfølgelig med den helt legitime bagtanke, at det er nødvendigt at få nogle indtægter for at kunne afholde arrangementet. Det koster penge, og man skal også helst have lidt til overs bagefter for, at det var umagen værd.

Somme tider spekulerer jeg på, hvem der opfandt denne ide. Her i Aarhus solgte man allerede på Landsudstillingen i 1909 et kort med et særstempel, så det er ikke en ting af nyere dato. Det kort er i øvrigt meget eftertragtet blandt postkortsamlere idag.

Hvornår postvæsenet hoppede med på vognen, skete vel med de første officielle førstedagskuverter med Beringudgaven, men gennem tiderne har man set ting, som ligner en helgardering – hvis ikke det ene hold køber, så måske det andet. Den viste førstedagskuvert, som også indeholder en jubilæumsmedalje og en enkrone hører til den kategori. Både filatelister og numismatikere kan bidrage til festlighederne. Som det ses foregår festlighederne både på forsiden og bagsiden. 95 angiver, at det er nr. 95 ud af 200 stk. Eneste trøst ved denne FDC er, at mønten kan sælges for sølvværdien.

Man kan undre sig over, hvad det er, der sker med samlernes smag. Engang havde postvæsenet flere tusinde samlere, der fik leveret førstedagskuverter. Nu overvejer de at standse servicen, fordi der er for få aftagere af kuverterne. Særstempler og udstillingsstempler med ditto særkuvert, ses nu kun sjældent. Eller måske skal vi bare vente 100 år, så bliver den viste FDC lige så eftertragtet som postkortet fra Landsudstillingen. Samlere er skizofrene, snart er noget in og næste øjeblik er det out.

Af Otto Kjærgaard (illustrationer udlånt af Niels Schou)

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED