Ren tryksag?

Har du hørt om en ren tryksag? Der er ikke tale om hvidvask, men om en lille parentes i posthistorien, som de færreste nok er opmærksom på. Vi skal tilbage til 1950. Her indførte man 1. juni en speciel takst for rene tryksager, dvs. tryksager, hvor der ikke var yderligere skriftlige tilføjelser, som man måtte skrive på almindelige tryksager. Taksten var 6 øre frem til 1. juli 1952 og derefter 8 øre frem til 1. maj 1955, hvor man lukkede for denne forsendelsesmåde.

Den viste er netop fra 8-øres perioden, og som det ses røber disse ”rene tryksager” sig ikke ved påtegninger, kun portosatsen. Denne er specielt morsom, da der på kuverten er skrevet: ”Fundet bag Radiatoren paa Vejle Postkontor”. Den er med indhold: To maskinskrevne ark, en indkaldelse til generalforsamling i Vejle Philatelistklub med en dagsorden og forslag til nye love, så den opfylder kriterierne for en ren tryksag. Indholdet er ikke særligt ophidsende, bortset fra et forslag om at forhøje klubkontingentet fra 10 til 12 kr.! (Ville en bestyrelse i en klub overleve at forhøje et klubkontingent med 20% i dag?).

Brevet er stemplet 11. januar 1955 og har ligget lunt bag radiatoren til 26. januar, hvor det igen er afstemplet og sendt, 15 dage forsinket. Herr. Andr. Eeg har måske af denne årsag ikke været til stede ved generalforsamlingen og kunnet stemme om den voldsomme kontingentforhøjelse, da han først modtog brevet 9 dage efter generalforsamlingen.

Jeg har ikke tidligere været opmærksom på denne lille parantes i posthistorien, som rene tryksager er. Gad vide, hvor mange af dem, der findes, når de ikke er påtegnet på en måde, så de gør opmærksom på sig selv? Desuden er åbne kuverter med tryksager inden i nok ikke noget, der er blevet gemt ret hyppigt, så her er formodentlig en sjælden takst at gå på jagt efter.

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Gert Guttenberg)

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED