POST ’22 – forårets største filatelistiske begivenhed (17) – POST ’22 – det rigtigt gamle

POST ’22 – det rigtigt gamle

På udstillingen POST ’22 i Hornslet Hallen 26. og 27. marts kan man se virkelig gammel posthistorie, når Dansk Posthistorisk Selskab åbner deres jubilæumsudstilling. Hvis man gerne vil se den ældste posthistorie, endda før vi fik frimærker og før vi fik et velfungerende postvæsen – sådan var det virkeligt engang – så skal man studere Morten Piepers eksponat Privat postbefordring i Danmark 1585 – 1871. Morten Pieper viser hvorledes man fik bragt den nødtørftige post ud, når man ikke lige havde et postvæsen ved hånden, og her kan du se nogle af de ældste breve, der vises på hele udstillingen.

”Formålet med dette eksponat er at vise de forskellige former for privat befordring af post (breve, pakker og gods), som vi kender i Danmark og Hertugdømmerne. Det er endvidere formålet at tydeliggøre vigtigheden og omfanget af den privatepostbefordring som et nødvendigt supplement til den offentlige postbefordring. Da det netop er private ordninger, har vi ikke kendskab til alle de ordninger, der har eksisteret, men eksponatet prøver at favne det meste af det, vi ved i dag.

Derudover er det eksponatets formål at vise, hvordan man kan skelne mellem postal og privat befordret post, og hvornår der er tale om forsendelser, hvor befordringen er opdelt mellem en privat og en offentlig del. I disse tilfælde er det den private del af befordringen, som eksponatet har fokus på.

Før postvæsenets oprettelse i 1624 har der naturligvis kun været tale om privat befordring af breve, og efter 1624 ændrede dette forhold sig kun langsomt. Postvæsenet fungerede ikke sikkert i starten, og man påtog sig ikke udbringningen af lokalbreve i byerne før i begyndelsen af 1800-tallet i København. På landet var dette forhold betydeligt værre, idet vi først fik offentlige landpostbude i 1860’erne.

Overgangen fra privat til offentlig postbefordring var påvirket af, at portoen for breve og pakker var høj for den almindelige forbruger.

Derudover var postrutenettet kun etableret mellem de store byer, så der var store dele af befolkningen, der kun kunne benytte private ordninger, når er brev eller pakke skulle befordres”.

Er man til rigtig gammel posthistorie, så er det det eksponat man skal se, fx dette brev:

Brev fra Frederik III til ”Den Ehrsamben Unsern Lieben getreuteen Bürgermeister undt Rath Unser Stadt Itzehoe“. Ingen påtegninger, men muligvis postalt befordret med Hamborg-Posten og ”Insin. In Senatu Itzeh” Insin = Insinuare (modtaget), den 30. december 1653. Påtegningen i nederste h.hj. er endnu ikke tydet.

Om Erik Sørensen

Se også

Filateli og humor

De to begreber synes ofte uforenelige, når man ser med hvilken alvor hobbyen gribes an. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED