Perfins

Tænk bare, der var engang folk, der smed de perforerede frimærker ud. Dengang mente de fleste, at det var makulerede og ødelagte frimærker uden værdi. Hvis nogen har fulgt med i priserne på perfin mærker på det seneste, må der være mange, der ærgrer sig. De må have det som dem, der købte tegninger af medlidenhed af Asger Jorn, da han var indlagt på sanatoriet, for dernæst at krølle dem sammen og smide dem i papirkurven. Sådan noget krimskrams!

I dag er perfins et stort samleområde med hele to konkurrerende kataloger, hvoraf det ene findes på nettet.  At finde perfins er ikke så vanskeligt, når det drejer sig om de mest almindelige, men selv dem kan der findes meget spas i, hvis man holder øjnene åbne.

Den viste kuvert er fra Vejle sendt til Flensborg i marts 1920, nærmere bestemt fra H. Steensens Margarinefabrik A/S, som havde anskaffet sig en perfinmaskine med bogstaverne HSV. På den ene illustration er perfinhullerne forsøgt gjort mere synlige, og de røber noget ganske pudsigt. På det midterste mærker står H. S. V. korrekt, som nålene sidder i maskinen. På mærket til højre sidder de spejlvendt. Mon man har bukket de to mærker sammen, inden man gennemstak dem, for de ser ud til at kunne passe sammen, hvis man folder? På 5 øres mærket længst til venstre sidder perfinhullene på hovedet og spejlvendt. Gad vide, om den variant er katalogiseret?

Dvs. at man kan se hele tre muligheder for perforering på denne kuvert. Gad vide, om der findes kuverter med lige så mange muligheder på samme kuvert?

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Gert Guttenberg)

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED