Manuel sortering

For ikke længe siden spurgte en samler mig, hvorfor post fra Fyns Frimærkehandel blev sendt via Faaborg, når de nu hører hjemme i Broby. Det spørgsmål er nemt at besvare, da firmaet selv afstempler sine forsendelser, og kun forsendelser direkte til Faaborg vil gå den vej.

På en auktion hos Fyns Frimærkehandel var jeg så heldig at være højestbydende på et lot – en bog. Den ankom i den viste kuvert, og den påsatte label havde jeg aldrig set før. Jeg mistænkte Bjarne Heck for selv at have fabrikeret den, da den så lidt hjemmelavet ud i trykket. Teksten er: Til manuel sortering på brevterminal. Disse forsendelser er særligt afstemplede til samlerbrug. Forsendelsen må ikke afstemples yderligere. Nederst til vestre står der POSTNORD, og det omtalte Faaborg stempel er sat oven på en ret lille stiplet cirkel, hvorunder jeg senere har fundet ud af, at der står ’stempelaftryk’.

Jeg var nødt til at spørge og Bjarne svarede beredvilligt tilbage: Den er printet ud fra PostNords hjemmeside og den bruges normalt til brevomslag til bundter med forud annulleret breve, men jeg har så selv nedfotograferet den, så jeg kan sætte den på enkelt breve der ikke kan være i et normalt omslag.

Jeg ledte længe på PostNord hjemmeside efter den vignet og måtte efter mange forsøg have fat i Bjarne/Per igen, og jeg fik hurtigt tilsendt et link: https://www.postnord.dk/filateli/stempling-og-stempelinfo/for-dig-der-stempler. Når man downloader vignetten er den ret stor – formodentlig fordi de ikke må overse den i brevterminalen.

Vignetten bliver formodentlig afrevet og kasseret på brevterminalen og forbliver dermed et internt dokument, så det er skønt at kunne få et brugt eksemplar, selv i formindsket, hjemmelavet størrelse.

Det er selvfølgelig en service fra PostNords side, at man fra et frimærkefirma kan få leveret pænt afstemplede mærker – og de er virkelig nydeligt bull’s eye afstemple – uden at PostNord overklistrer brevene yderligere med maskinelle afstemplinger. Er det ikke en falliterklæring, at PostNord med deres avancerede maskiner ikke kan lave en flot afstempling? En anden overvejelse kunne være: Nu afstempler afsenderen selv sine breve – hvornår kommer den dag, hvor afsenderen også selv skal bringe dem ud?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED