Måske det mærkeligste frimærker der findes

Kært barn har mange navne: Uzun Ada, Uzun Adasi, Uzan Ada, Keustan, Chustan, Kösten, Makronisi eller Long Island. Uanset navn og sprog er der tale om en lille ø, der ligger i bugten ved indsejlingen til Izmir, som engang hed Smyrna på Tyrkiets vestkyst. 

I april 1916 blev øen besat af englænderne, og de omdøbte den til Long Island, oprettede et posthus – naturligvis – og udgav frimærker. Designeren var orlogskaptajn Henry Pirie-Gordon. Han fabrikerede dem selv på sin skrivemaskine, og de findes derfor i et meget begrænset oplag – under 100. Mærkerne kendes ikke stemplet, og øen var så sparsomt befolket, at der slet ikke var brug for frimærker.

Hvorfor blev de så lavet? Onde tunger påstår, at Henry Pirie-Gordon gerne vil stå sig godt med kongehuset. Georg V var ivrig frimærkesamler og var meget interesseret i overtryk fra Levanten på engelske frimærker, så hvorfor ikke helt nye frimærker samme sted fra? Henry Pirie-Gordon sendte derfor et sæt af hans fabrikerede mærker til kongens privatsekretær.

Der blev også lavet overtryk på beslaglagte tyrkiske frimærker, så allerede dengang var man bevidst om samlernes hang til sjældenheder og mærkelige afvigelser fra det normale. Gad vide om Henry Pirie-Gordon ikke bare var foran sin tid, for nu kan alle gå ind på Post Nordens hjemmeside og designe deres eget frimærke – også dem, der er mere mærkelige end skrivemaskinemærkene på almindeligt papir fra Long Island i 1916.

af/Otto Kjærgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette frimærke, som aldrig er set brugt må være en oplagt kandidat
til verdens mest primitive og mærkværdige frimærke.
Det er lavet på en skrivemaskine på almindeligt papir.

 

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED