Krigsskader

Denne kuvert har virkelig været med i krigen på mere end en facon. Som det ses, er den sendt fra Sverige til Skotland – Glasgow. Som man kan se, har de engelske myndigheder ved ankomsten sendt brevet til censur, sprættet det op i den ene side, læst brevet, forseglet det med papirstrimmelen OPENED BY EXAMINER 1129 i venstre side og videresendt til Skotland.

Desværre kan man ikke finde den rette adressat og forsyner det med returstempel på både engelsk og fransk på bagsiden og endnu et firkantet stempel på forsiden, hvor man angiver at brevet skal tilbage til hr. Mörck i Malmö.

I Glasgow er de åbenbart noget hårdhændede, når de behandler posten. Hvis man se på de to brune etiketter, så er det en salgs papirtape, som man har lukket en revne i brevet med. Hvis man stykker forsiden og bagsiden sammen, kan man se, at der står ”Found opened”.

Det er jo fint, nu er det helt lukket og så kan hjemrejsen begynde, men denne brune seddel opdager man i censuren på tilbagevejen. Censuren er striks og denne lukning skyldes måske noget hanky-panky i Skotland – at der måske er lagt en ny meddelelse i brevet. Derfor åbner man det igen denne gang i højre side, censurerer brevet og lukker med censurlabelen OPENED BY EXAMINOR 2318. Censor 2318 finder åbenbart ikke noget, og så sendes brevet tilbage til Malmö.

Brevet viser fint, hvor omhyggelige man var med censur af breve, og hvor mistænksom man var overfor evt. omgåelse af censuren, men brevet ser unægtelig i den grad ud til at have været med i krigen. Kvaliteten skranter, men det er god posthistorie.

Af Otto KjærgaardOm Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED