Ingen frimærker

Folketinget barsler med forslag om hel eller delvis privatisering af postvæsenet. Det, der interesserer samlere, er, hvorledes man vil lave loven om befordringspligten – dvs. pligten til formedelst i øjeblikket 12 kr. i porto at bringe et brev ud på Lars Tyndskids Mark inden for fem dage.

Der kan næppe være en forretning i at bringe dette brev ud, hvis man ikke kan bringe breve (eller/og pakker) ud i tæt befolkede områder, hvor man kan gøre det med en fortjeneste, som kan opveje tabet til at bringe post ud i tyndt befolkede områder. Mon ikke denne post ville få love at ligge – måske i månedsvis – til der er anden post til området. Hvis der bliver en pligt at bringe brevpost ud inden for få dage, så vil taksten nok stige til samme takst som pakker, da dette område allerede er privatiseret – uden at det blev billigere af den grund. Så en af konsekvenserne vil nok være store takststigninger for breve – sikker den samme som for pakker, da det synes at være rentabelt.

Hvad sker der med loven om brevhemmeligheden? Jeg føler allerede i dag, at den er krænket, når en teenager i Kvickly behandler min post, en teenager, som næppe ved, at der er noget, der hedder brevhemmelighed.

Et andet emne, som jeg ikke har set omtalt er udlandsposten. Ifølge internationale postkonventioner, har postvæsenet pligt til at bringe udenlandsk A-post ud dagen efter modtagelsen. Hvordan vil man håndtere denne pligt? Opsige postkonventionerne og melde sig ud af Den internationale Postunion? Hvis et privat firma vinder retten til udbringning af breve, er de vel ikke forpligtet af denne konvention?

Det, man kan frygte, er, at postudbringningen overtages helt af private firmaer. Så vil der højst sandsynligt ikke blive trykt frimærker længere, da et privat firma nok ikke vil bære udgiften og besværet med at trykke frimærker, når man kan gøre som vist på illustrationen. Gamle ubrugte frimærker – købt til under pålydende – vil man ikke længere kunne bruges til frankering. Vi vil med et slag blive frimærkeløse, og de, der har købt billig porto i form af gamle frimærker, vil lide økonomiske tab.

Ordfører fra Liberal Alliance, Jens Meilvang, siger: Nu er det slut med at sende skattepenge efter en befordringspligt, som markedet uden problemer kan løfte. Nu kan danskerne se frem til, at andre bedre kan komme til. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil give bedre service til de rigtige priser. Jeg tror at ”de rigtige priser” vil betyde, at brevportoen stiger til 50 kr. – samme takst som en pakke, for ellers vil der ikke være en fortjeneste – og som med pakkerne, ingen frimærker.

Én god ting vil det medføre: Vi bliver fri for at læse sure opstød og kritiske bemærkninger i tidsskifter og på hjemmesider fra folk, der i årevis systematisk har kritiseret postvæsenets frimærker og udgivelsespolitik. Det har altid irriteret mig, for postvæsenet laver masse af flotte frimærker. Bliver det ikke trist at undvære dem?

Af Otto Kjærgaard

-199D -20T 00M -57S

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED