Inflationens svøbe

Det er en folkesport at klage over portostigninger. Prisen for at sende breve steg sidst 1. januar. Hvis det er nogen trøst, så er der andre, der har haft det værre. Det mest kendte tilfælde er Tyskland i begyndelsen af 20erne, hvor man skulle betale flere milliarder for at sende et brev, men andre steder gik det også galt

De to viste breve fra Østrig er fra 1918 og 1922, og de er begge sørgebreve. Den ene har en meget tyk sørgerand, og om tykkelsen af sørgeranden er udtryk for størrelsen på ens sorg, skal være usagt. Det interessante er at sammenligne frankeringen.

I 1918 kostede det, som det ses, 20 heller at sende et brev. I 1922, som det ses på det andet brev kostede det 75 kroner – ikke heller, men kroner – at sende et indenrigsbrev, og for dette udlandsbrev 125 kr. 375 gange så høj en pris i løbet af 4 år. Hvem klager nu over portostigninger?

Og det blev meget værre. Østrig havde en rivende inflation. 1. december 1924 kostede det 4000 kr. at sende et brev, hvorefter man skiftede heller og kroner ud med groschen og shilling, så et brev i 1925 kostede 40 groschen. I dag hedder valutaen som bekendt euro og cent. Nok stiger vores porto i disse år, og er specielt steget for et brev, der skal rimeligt hurtigt ud, men østrigske prisstigninger fra 20erne har vi ikke nået – endnu.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Den, der ager med stude…..

Helt tilbage fra 1700-tallet har det franske postvæsen haft den service, der hedder poste restante. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED