Ikke alle træer vokser ind i himlen

Auktionshuset Sotheby afholdt en auktion kaldet ”the One” – den eneste ene – 2. februar. Det var ikke en decideret frimærkeauktion, da man også solgte andre unika, som fx Michael Jordans sneakers, en kop fra et skibsforlis i 1622 og en Buddha statue.

Blandt de 16 lots var en Penny Black kuvert, som er et sandt unika. Penny Black frimærkerne udkom som bekendt 1. maj, 1840 men var først gyldig som frankering fra 6. maj. Denne kuvert er sendt til “Wm Blenkinsop Esquire” i Bedlington, næsten 300 miles nord for London. Der er tale om William Blenkinsop Jr., den 35-årige direktør for Bedlington Iron Works.

Kuverten er, som det ses, afsendt 2. maj 1840 og derfor naturligvis den tidligst kendt afstempling og forsendelse. Det bidrager yderligere til karakteristikken som unika, at brevet efterfølgende er foldet ud af modtageren, og, som man kan se, er det en Mulready Kuvert, forløberen for frimærket, en forudbetalt helsag. Modtageren har derefter sendt brevet retur den 4. maj som en Mulready kuvert, da der nu var betalt for frankeringen. Modtageren er Mr. Blenkinsop, Dalston, Carlisle, som Sotherby mener er faderen til modtageren af Penny Black kuverten.

Kuverten er tidligere blevet solgt. Første gang hos Robson Lowe i London i 1960. Her blev den solgt for £140. I 1988 solgte Phillips Son and Neale brevet med et hammerslag på £65,000. Tre år senere, i 1991, var det Harmer Auctions i Lugano i Schweitz der solgte det for 3.4 million franc, ca.  $2.4 millioner. Senere skulle Sotheby have solgt det til en privat samler for $2.4 millioner.

Sotheby havde sat startprisen til mellem $1.5 millioner og $2.5 millioner, hvilket vel ikke er unaturligt, hvis det er købt for $ 2.4 (mellem 16 og 17 millioner kroner). Man ak, ak. Brevet blev ikke solgt, så hvis nogen lige mangler det i samlingen, er Sotheby og indlevereren nok forhandlingsvenlige og klar til et lille afslag.

Gad vide, om det er en trend nu, at selv store unikaer ikke stiger i pris og derfor bliver mindre interessante for investorer.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Filateli og humor

De to begreber synes ofte uforenelige, når man ser med hvilken alvor hobbyen gribes an. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED