Germania – en populær serie

Tysklandssamlere er godt bekendt med det såkaldte Germania mærke. Germania svarer til vores Moder Danmark. Frimærket blev brugt fra 1900 til 1922 og er udkommet i ikke mindre end 60 udgaver, så man kan faktisk nøjes med at samle dette mærke og ikke andre og alligevel være travlt beskæftiget.

Forlægget til mærket var den tyske skuespillerinde Anna Führing, som flere gange optrådte i fuld kostumering som Germania, som man kan se på billedet. Onde tunger siger også, at hun var en ret livlig dame og meget populær hos mændene, men man må ikke talt ondt om de døde. Hun blev foreviget eftertrykkeligt uanset hendes ry og rygte på Germania mærkerne.

Ud over de 60 forskellige mærker der finder, findes der et hav af varianter som pladefejl og også et hav af farvevarianter, så man kunne tro, at det samme mærke skulle katalogiseres som to eller flere forskellige mærker.

På billederne kan man se to 3 Pfennig mærker. Det er det samme mærke, omend farverne er meget forskellige.  En serie af mærket udkom som krigsoptryk under 1. Verdenskrig. Som det kan ses er farven skiftet fra grøn til nærmest gulbrun.  Årsagen er mangel på råstoffer, herunder farve under krigen. I nogle kilder angives også mangel på fagpersoner i trykkeriet, da de var i krigstjeneste. I specialkataloger angives derfor ikke bare en farve, men en række farvenuancer, så der er rigeligt til et helt liv, hvis man samler Germania.

Af Otto Kjærgaard

Anna Führing blev forlægget til Germania mærket fra Tyskland fra begyndelsen af det 20. århundrede. Hun kan ikke klage over ikke at komme i mange farver, endda forskellige farver af det samme mærke.

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED