Et brevs mærkelige veje

Det viste brev er fra Egypten, stemplet i Port Said i 1930, og sendt på en posthistorisk ret mærkelig måde. Brevet er med indhold, som også er vist.

Ernst og Erika sender en hilsen til fru Janish i Berlin. Så vidt jeg kan læse tysk, står der: ”Hjerteligt tillykke skønneste mor i røde hav på højde med port sudan”. Heraf kan man læse, at de må have afsendt brevet i Det Røde Hav ud for Sudans kyst. De har dog ikke postet det. De er gået hen til telegrafisten ombord på dampskibet Fulda, som man kan se skrevet midt på brevet, og betalt for at få det sendt – porto + et gebyr. Fulda var et skib, der sejlede på en rute fra Tyskland til Indien, Indonesien og Shanghai. Ernst og Erika må være på vej til Østen.

Telegrafisten på Fulda har så forsøgt at pejle et skib på vej for hjemadgående og har kunnet morse beskeden til dampskibet Frauenfels, et fragtskib som sejlede gods mellem Østafrika og Antwerpen eller Bremen. Det er telegrafisten ombord på Frauenfels, der har skrevet den morsede besked ned på brevet. Som man kan se i øverste højre hjørne, har han skrevet ”rotes meer”, så han har fået morsemeddelelsen, idet de to skibe har passeret hinanden i Det Røde Hav. Man kalder derfor disse breve for Ocean Letters, som på dansk blev til Radiobreve.

Reglen for disse breve er nu, at de efter at have været morset fra et skib til et andet skal sendes fra modtagerskibet med ordinær post fra den første havn skibet anløber. Frauenfels er sejlet gennem Suezkanalen, og ved ankomsten til Port Said er telegrafisten eller et besætningsmedlem sendt op til nærmest postkontor for at købe et frimærke og sende brevet. Vi kan se, hvor lang tid det tog, for han har skrevet at beskeden er modtaget 16/1, og brevet er poststemplet 21/1.

Nu er det postvæsenet, der håndterer brevet. På brevet er skrevet ”via Brindisi”, som var en meget benyttet rute på det tidspunkt, sejlet fra Port Said til Brindisi og derfra med jernbanen op gennem Europa til Berlin.

Som sagt var Frauenfels et fragtskib, og de har ikke ekspederet ret mange Ocean Letters. Som skrevet er brevet sendt i 1930, men nederst tv. på kuverten kan man se, at kuverten er trykt og formodentlig udleveret til skibet i november måned 1927, så telegrafisten har ikke fået ny forsyning af disse radiobreve siden da, da der er trykt flere oplag mellem 1927 og frem til 1930.

Denne måde at sende breve på var et voldsomt fremskridt, når det gjaldt hastighed. Skulle Ernst og Erika have ventet med at sende brevet, når de kom frem – måske fra Shanghaj -, ville det det taget uger, inden lykønskningen var i Berlin, nu var det et spørgsmål om nogle få dage. Den hastighed blev først overgået med fly i moderne tid og naturligvis opfindelsen af e-mail.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Haa Do wot i Hobrow?

Samarbejdet mellem nordjyske klubber inviterer til Frimærke og Mønt byttedag i Hobro lørdag den 27. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED