Er frimærkehobbyen døende?

Man skal ikke være sammen med etablerede samlere ret længe, før de jamrer over hobbyens fremtid. Det er kun de gamle, der samler, der er ingen til at tage over efter os, frimærker sælges til spotpris på grund af ringe efterspørgsel – ja, argumenterne er hørt mange gange.

En frimærkehandler, James E. Lee har i Linns Stamp News skrevet en artikel. Han er gammel i faget med over 20 års erfaring, og hans synspunkt er, at hobbyen langt fra er døden, men under stor forandring.

Nogle husker fra deres barndom, at der i stort set hver eneste større by var en butik, der solgte frimærker. De er væk, og antallet af frimærkebutikker i Danmark kan tælles på en hånd, endda også af en savværksarbejder, der har mistet et par fingre. Men ”butikkerne” er der endnu.

De er flyttet over på nettet, og eBay er i dag verdens største frimærkehandel. Frimærkehandlere, der har bygget deres ”butik” på nettet, har det godt i dag. Lee beretter, at 85% af hans omsætning kommer fra nethandel, og de sidste 15 % fra frimærkeudstillinger, han besøger.

Tilgang af nye samlere kan han heller ikke klage over: Af de sidste 200 nye kunder, han har fået, er 90% under 50 år. Personligt har jeg fra en ansat i et større dansk auktionsfirma hørt udtalelsen: ”Vi kan ikke klage, salget går godt”.

Salget har netop også ændret sig. Enkeltmærker – især i tvivlsom kvalitet – er et trægt marked, men de gode kvalitetsting sælger stadig godt, formodentlig fordi folk har flere penge og derfor mere kritiske med, hvad de køber. Posthistorie og hjemstavnssamlinger har hævet markedet for breve og helsager, noget man slet ikke samlede i min barndom. Så der er store og gennemgribende ændringer i efterspørgslen på grund af nye måder at samle på.

Lee sammenligner det, der er ved at ske af forandringer, ved at fortælle om Studebaker Brothers Manufacturing Company. I begyndelsen af 1900-tallet holdt de op med at lave vogne, der skulle trækkes af heste, men begyndte af lave biler. Havde de ikke gjort det, havde de sikkert ikke eksisteret i dag. Kører vores hobby stadig med hestevogn? Skal vi til at lave udstillinger på nettet? Hvordan fanger den etablerede del af hobbyen – især klubberne – de mange, der sidder derude bag skærmen? Alt tyder på, at hobbyen er livskraftig – den er bare ikke det, den var tidligere.

af/Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Medlem af Dansk Filatelist Forbund

Blandt organiserede samlere under Dansk Filatelist Forbund har der ofte i klubber ved generalforsamlinger været …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED