En sukker-sød gave

Vi har tidligere her på hjemmesiden beskrevet, hvorledes firmaet Gavetelegram A/S fungerede. Via telegrafen kunne man bestille gaver til udlevering i kongeriget, og som vi viste fra instruksen, så gjaldt ordningen ikke for hele kongeriget, nemlig ikke Færøerne. Egentlig gjaldt den heller ikke for udlandet, men et brevkort fra 1951 viser måske en undtagelse eller også findes et andet firma, der sender gave på tilsvarende vis, her kaldet Danish Parcel Gift Co. som afsender.

Den opfrankerede helsag er sendt til Frau Hildegard Pietsch i den Sovjetiske Zone i Tyskland, og det interessante kommer, når man læser den første del af meddelelsen, som i min oversættelse lyder: Vi takker mange gange for Deres kort dateret 18/2-51 og kan meddele Dem, at giveres navn lyder på George Pintak. Det er alt vi ved. Er det ikke tilstrækkeligt, beder vi dem om at henvende dem til firmaet: New World Trading Co. 233 West. 42nd Street, New York 18, N.Y. USA, som kan give Dem yderligere oplysninger. I pakken skulle der være 9 kg. sukker. …..

Nu kan fantasien få frit spil: Har de truffet hinanden under krigen? Er det derfor en gave til at ”forsøde” tilværelsen efter krigen, hvor sukker var rationeret og en mangelvare. Er manden død – hun er ”frau” – og gør han sine hoser grønne? Afsenderen er tilsyneladende ukendt for hende. Hvad kan grunden dog være til, at en mand sender 9 kg. sukker til Tyskland i 1951. Gode bud modtages gerne. Det må have kostet en formue at sende 9 kg. i 1951, så afsenderen må være formuende.

Af Otto Kjærgaard

Et bud fra Mark Larsen lyder på:

At i 1951 var der stadig rationering på sukker i Tyskland.

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED