Den sene danske censur

At man under en krig og derfor også under 2. Verdenskrig havde en postcensur, er forståeligt for de fleste. Mange er overraskede, når de får at vide, at vi faktisk have censur på dansk grund helt frem til marts 1947. Censuren under krigen var en censur styret af Tyskerne, men dog udført af danskere. Efter en kort periode lige efter 5. maj 1945 uden censur, blev censuren indført igen, denne gang på forlangende fra vores allierede, USA og England. Post til Tyskland blev helt forbudt i et lang stykke tid.

Det viste brevkort er sendt 15. marts 1947 – 16 dage før man ophørte med at censurere i Danmark. Som det ses af stemplet har censor nr. 685 gennemlæst kortet og tilladt, at det blev sendt. Som det ses på adressen er kortet sendt til den Britiske Zone. Som bekendt blev Tyskland efter krigen opdelt i en britisk, amerikansk, fransk og russisk zone, hvilket man skulle skrive på forsendelserne dertil.

Censuren i Danmark ophørte altså 31/3-1947, men dermed var man ikke færdig med at censurere, for efter den periode blev censuren foretaget i de enkelte zoner. Det andet viste brev er sendt fra Tønder i maj 1947. Brevet er spættet op i venstre side, læst igennem af censor nr. 0990 og derefter forseglet med papirstrimlen med påtrykket ”Opened by Examiner”. Det violette stempel viser, at det er den britiske censur i Tyskland, og den var placeret i Hamborg.

Faktisk var der mange af de danske censorer, som tog turen til de tyske censursteder og blev ansat der, da de blev arbejdsløse i Danmark, så det viste brev kan nemt være censureret af en dansker. En af de mere kendte danskere, der tog til Tyskland og arbejdede i censuren var faktisk Bodil Udsen. Vi kan være lykkelige for, at hun vendte hjem og senere fik en glorværdig karriere både på den store scene og som Emma i Rottehullet.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED