Den der gemmer til natten, gemmer til katten

Således lyder et gammelt ordsprog. I forbindelse med den viste helsag, kan man godt komme i tanker om afsenderen er god til at regne – hvis han vel at mærke selv har købt denne helsag.

Under det 7 øres violette mærker kan man se, at denne helsag oprindeligt startede som en 3 øres helsag med grå bølgelinje, trykt i 1918, i 1919 blev den ophøjes til en syv øres helsag til brug for landsporto, idet man overtrykte det grå mærke med værdien 7 øre. Da så portoen til lokale helsager steg til 8 øre i 1921, fik den igen et tiltryk, et 1 øres bølgelinjemærke, som kan se på illustrationen.  

8 øre må derfor være den pris helsagen er solgt til. I 1929 bliver 7 øres mærket – 3 øres helsagen med med 7 øres overtryk – ugyldiggjort til frankering, så nu er det kun 1 øres mærket, der har frankeringsværdi. Afsenderen fra Bylderup-Bov havde så i 1930 brug for at sende en hilsen til Spanien, men må nu opfrankere med et syv-øres mærke, et fem-øres mærke og et to-øres mærke, altså 14 øre. Plus den gyldige 1 øre, så det nu har den korrekte porto på 15 øre til Spanien. I betragtning af at kortet er købt til 8 øre, har han i alt betalt 23 øre. Han burde have sendt den hilsen i tide, hvis det er ham, der har ligget inde med kortet i alle disse år og derved have sparet 8 øre.

Dette princip om at sende med det samme gælder altid mht. postvæsenet: Man skal ikke forvente, at det bliver billigere i fremtiden.

Af Otto Kjærgaard (illustration udlånt af Ole Bech)

Om Erik Sørensen

Se også

VIGTIG MEDDELELSE FRA DJURSLANDS FILATELISTISKE HØJSKOLE !!

På grund af en uforudset forhindring for en af vore foredragsholdere, er vi fra Højskolens …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED