Halloween – noget at gyse over

Modsat hvad mange tror, nemlig at Halloween er en tradition, vi har importeret fra USA, så stammer traditionen faktisk fra Irland, og det var ikke et græskar, der oprindeligt blev brugt til lanternen, men en roe med et stykke kul inden i. At traditionen nåede til USA, skyldes de mange irske udvandrere i midten af 1800-tallet, der emigrerede pga. sult under den store hungersnød, da kartoffelhøsten gik helt galt i flere år.

Legende om ’Nærige Jack’ og hans græskarlanterne er ganske munter og stammer helt tilbage fra omkring 1845. Da djævelen kom til Jack og bad om hans sjæl, bad Jack om en sidste drink. Djævelen forvandlede sig til en sixpence, og den puttede jeg i sin pung. Han ville kun slippe djævelen ud mod, at han fik 10 år mere af sit liv. Da djævelen så kom efter de ti år og igen forlange at få hans sjæl, så snød Jack djævelen en gang til ved som sit sidste ønske at bede om et æble fra et æbletræ. I det træ skar Jack et kors og fangede derved djævelen. For at slippe fri måtte djævelen love ikke at forfølge ham igen.

Da Jack så døde kunne djævelen ikke kræve hans sjæl, og da han var en ond fyr, kunne han heller ikke komme i himmelen, så han blev dømt til for evigt at vandre rundt i verden med sin lanterne.

Frimærkemæssigt er der som sædvanligt kommet en del mærker ud af det, nogle mere uhyggelige end andre. Når man ser dem, kan man spekulere på, om de lande, der udgiver frimærkerne, kun har børn som deres målgruppe? Det skræmmer mig mere end et spøgelse med en græskarlanterne.

Af Otto Kjærgaard


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED