POST ’22 – forårets største filatelistiske begivenhed (6)

POST ’22 – der må være en grænse

Inden vi har set os om, er det den 26. marts 2022, og dørene slås op til den store posthistoriske udstilling i Hornslet Hallen i anledning af Dansk Posthistorisk Selskabs 50-års jubilæum. Blandt de mange guldmedaljesamlinger findes også en samling med et specielt fænomen, nemlig nogle særlige grænsetakster, fra det der engang var tysk men kom tilbage til Danmark.

Det er Jørgen Kluge – en erfaren posthistoriker – der udstiller et eksponat med titlen Reduceret Porto fra Tyskland til Danmark. Det drejer sig om perioden fra 1. august 1865 til 31. marts 1879. Det specielle fænomen beskriver Jørgen Kluge således: Efter den dansk-tyske krig i 1864 kom Schleswig-Holstein under preussisk og østrigsk forvaltning og dermed kom også nye postforordninger. En reduceret takst for breve sendt fra Schleswig-Holstein til Danmark blev indført. Senere kommer også Lübeck med Travemünde og Hamburg med under forordningen. En takst for forsendelser i grænseområdet mellem enkelte byer bliver samtidig indført.

Eksponatet viser forsendelser med reduceret takst og forsendelser sendt i grænseområdet med frankeret med frimærker eller frankostempel. Desuden også forsendelser med utilstrækkelig porto og breve, hvor portoen blev betalt af modtageren i Danmark.

Overenskomst gældende fra 1. August 1865: Ifølge aftalen, med virkning fra 1. august 1865 mellem Hertugdømmerne Schleswig-Holstein, Lauenburg og Danmark blev en porto til reduceret takst indført. Samtidig blev der, mellem enkelte udvalgte byer, indført en grænsetarif til normal indlandsporto. Fra 2.2.1867 havde frimærker fra Preußen også frankeringsgyldighed i Schleswig-Holstein. Den 1.1.1868 mistede alle mærker fra Schleswig-Holstein og Preußen deres gyldighed med undtagelse af Innendienst-mærkerne 10 und 30 Silbergroschen fra Preußen. Efter oprettelsen af det Norddeutscher Bund den 1. januar 1868, og med indføring af den preußische møntfod, Thaler og Silbergroschen, forblev særporten til Danmark gyldig for Hertugdømmerne Schleswig-Holstein, Fyrstedømmet Lübeck og Hansestaden Lübeck mit Travemünde.

Der blev senere lavet flere overenskomster, som kan ses i det spændende eksponat fra det gamle danske område. Prøv fx at se denne:

Frankobrev sendt fra Apenrade til København den 28.2.1871. Frankeret med 3 stk. ½ Groschen NDP frimærker i alt 1½ Groschen gældende for brev i 1. vægtklasse indtil 15 gram iflg. overenskomst af 1.5.1868. Brevet har været i 2. vægtklasse, 15 til 250 gram, hvor portoen skulle have været 3 Groschen. Brevet har fået påstemplet ”Unzureichend frankiert” i et 2 linjeret rammestempel. Ved beregning af den manglende porto blev forsendelsen betragtet, som værende ufrankeret, dog med fradrag af den påsatte porto. Porto for et ufrankeret brev til Danmark var 6 Groschen eller 24 skilling. De påsatte 1½ Groschen omregnedes til 6 skilling fratrukket de 24 skilling lig med 18 skilling, der blev påført med rødt ”18” herefter opkrævet hos modtageren i København.

Af Otto Kjærgaard


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED