Fra Zeppeliner til Østrig og Bosnien Herzegovina

Ja, så langt kommer du omkring, hvis du kommer på Djurslands Filatelistiske Højskole lørdag den 3. november 2018. Lørdag formiddag fra kl. 10,00 – 12,00 er det Poul Andersen fra Vejle der holder foredraget ”Østrig 1850 – 1918” og om indholdet i foredrager siger Poul:

Samlingen Østrig 1850-1918 omfatter tiden med kejserrige og frimærker. En udvidet katalogsamling med typer, vandmærker, farve og taknings forskelle, Samt forsendelser for at vise brugen af frimærket.

Eftermiddagen program fra kl. 13,30 – 15,30 er opdelt i to foredrag som begge holdes af Robert Konggaard Schou fra Fredericia.

Om det første foredrag med titlen ”Zeppelin” siger Robert:

Min Zeppelin luftpost samling Er en samling med op og nedture i opsætningens navn. Som førstegangsudstiller på klubudstilling valgte jeg at udstille i åben klasse, det gav også god bedømmelse. Derefter skulle der prøves kræfter med en national udstilling, med forsøg på at få point nok til at kunne deltage på Nordia 17. Det krævede dog, at den blev udstillet i Open filateli med dertil hårdere bedømmelse, men, men, men, dommerne valgte at flytte den i luftpostklassen i stedet for, men dog med nok point til Nordia 17 deltagelse, så jeg var tvunget til at sætte mig ind i alle mulige takster og ruter, som jeg oprindelig ville slippe for. Det lykkedes rimeligvis at få styr på de fleste takster og ruter, så det trak pointene lidt op igen. Foredraget omhandler dog en hel del andet Zeppelin end mit eksponat, for at det ikke skal blive for kedeligt.

Efter en kort pause fortsætter Robert med foredraget om Bosnien og Herzegovina og herom siger Robert:

I 1878 blev Bosnien og Herzegovina underlagt Østrig-Ungarn, selvom landet stadig formelt var en del af Det Osmanniske Rige, men aftalen gav Østrig-Ungarn ret til at besætte og forvalte området. Inden papirerne nåede at blive underskrevet i Paris, marcherede den østrig-ungarske hær ind i Bosnien og besejrede Bosniakkerne (muslimerne) efter kort krig. Tredive år senere i 1908 blev landet annekteret af Østrig-Ungarn. Min samling dækker hele perioden, hvor det var det østriske statstrykkeri der lavede de bosniske frimærker, indtil WWI’s afslutning. Da foredraget ikke er færdiglavet endnu, kan jeg ikke komme nærmere ind på, hvad der vil blive fortalt om, men forventer ikke det bliver alt for kedeligt.

af Erik Sørensen

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED